TUZLARIJE - BILTEN TK

13.12.2012.
Proizvodnja slane vode osnova za razvoj hemijske industrije TK


Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je danas Informaciju o proizvodnji slane vode kao osnove za razvoj hemijske industrije TK. Kako se navodi u Informaciji realizacija slane vode u 2013. godini planirana je na bazi ukupno iskazanih potreba za slanom vodom i raspoloživih proizvodnih kapaciteta, kao i realizovanih ulaganja na sistemu za transport slanice u 2012. godini. Kada su u pitanju realizirane aktivnosti u 2012. godini, one su bile u funkciji dugoročnog obezbjeđenja kupaca slanom vodom, izgradnje dvije istražno – eksploatacione bušotine, rekonstrukcije 2, 5 km sonovoda i provođenju monitoringa stijenskog masiva.

U odnosu na 2012. planirani obim realizacije za 2013. godinu veći je za 43.020 m³ ili za 1, 69%, a pri izradi plana za 2013. godinu, uvažene su iskazane potrebe kupaca za slanom vodom, ali i rezerve koje stoje na raspolaganju eventualno novim kupcima slane vode.

Strateški ciljevi za naredni srednjoročni i dugoročni period su obezbjeđenje neophodnih količina slane vode spram iskazanih potreba kupaca, investiciona ulaganja neophodna za obezbjeđenje slane vode i nastavak aktivnosti vezanih za provođenje monitoringa stijenskog masiva na tuzlanskom ležištu kamene soli, navodi se u Informaciji, te dodaje da bi se realizovao strateški cilj obezbjeđenja neophodnih količina slane vode spram iskazanih potreba kupaca u narednom periodu, treba izvršiti neophodna investiciona ulaganja na izgradnji novih istražno-eksploatacionih bušotina i neophodnim rekonstrukcijama na sistemu za transport slane i tehnološke vode koji i dalje predstavlja usko grlo u plasmanu slanice.

Također, potrebno je proglašenje eksploatacije mineralne sirovine soli od posebnog interesa za Tuzlanski kanton, a razlozi za proglašenje mogu se naći u vlasničkoj strukturi (državni dionički kapital 73, 2354 %), činjenici da se radi o jedinom ležištu mineralne sirovine soli u FBiH, te da su jedini potrošači slane vode su u Tuzlanskom kantonu.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK