TUZLARIJE - BILTEN TK

13.05.2008.
Usvojen Izvještaj o radu Ministarstva za rad i socijalnu politiku za prošlu godinu

Vlada Tuzlanskog kantona na zadnjoj (44.) redovnoj sjednici održanoj 08.05 usvojila je Izvještaj o radu Ministarstva za rad i socijalnu politiku za 2007. godinu.
U izvještaju su navedene aktivnosti koje su realizovala odjeljenja ovog Ministarstva, Odjeljenje rada i zapošljavanja, pravnih, općih i ekonomskih poslova i Odjeljenje socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom.

U oblasti rada Ministarstvo je koordiniralo rad Odbora za izradu Strategije zapošljavanja na području Tuzlanskog kantona i formiranje Stručnog tima za izradu Projektnog zadatka. Ministarstvo je također bilo angažovano na uspostavljanju Ekonomsko-socijalnog vijeća Tuzlanskog kantona i saradnji sa JU Služba za zapošljavanje na projektima kroz koje je zaposleno 2 200 osoba.

U 2007. godini nastavljen je i rad Komisije za provođenje člana 143. Zakona o radu koja je primila 5 096 predmeta. Riješeno je 1127 premeta, a preostalo je još 4969.
U okviru socijalne zaštite Ministarstvo je radi lakše provedbe kantonalnog Zakona o socijalnoj zaštiti u toku 2007. godine donijelo niz podzakonskih akata, te utvrdilo Nacrt Zakona o osnivanju Zavoda za socijalnu i dječiju zaštitu.

Osim redovnog provođenja Zakona o socijalnoj zaštiti Ministarstvo je imalo i niz drugih aktivnosti kao što je obilazak svih centara za socijalni rad, izrada Programa borbe protiv ovisnosti, saradnja sa drugim nadležnim institucijama u sprečavanju maloljetničke delikvencije, donošenje različitih mjera za ublažavanje teškog socijalnog stanja najugroženijih građana Kantona te intenzivna saradnja sa drugim ministarstvima Tuzlanskog kantona, federalnim Ministarstvom za rad i socijalnu politiku, ombudsmenima, međunarodnim i nevladinim organizacijama.

Priredio(la): S.M.