TUZLARIJE - BILTEN TK

12.12.2012.
Ambasador Švicarske posjetio Tuzlanski kanton


U okviru posjete Tuzli švicarski ambasador u Bosni i Hercegovini Andre Schaller sa saradnicima je posjetio jučer premijera Tuzlanskog kantona Seada Čauševića. Teme razgovora sa Premijerom i ministrima u Vladi Tuzlanskog kantona bile su između ostalog vezane uz jučer održani II Forum o zapošljavanju mladih ˝Omladinsko poduzetništvo i samozapošljavanje˝, kao i dosadašnje i planirane aktivnosti Vlade Tuzlanskog kantona za podršku razvoju privrede s akcentom na otvaranje novih i podršku mladim malim i srednjim preduzećima.



Ambasador Schaller je predstavnicima Vlade prezentirao dosadašnja ulaganja Švicarske u Bosnu i Hercegovinu, koja ovu prijateljsku zemlju svrstavaju na sedmo mjesto po visini uloženih sredstava u našoj zemlji, te istakao zadovoljstvo prezentiranim planom aktivnosti Vlade našeg kantona. Obzirom da Ambasada već ima određenih iskustava u oblasti poduzetništva mladih ljudi jučer su načelno dogovorene i određene smjernice buduće saradnje.

Predstavnici Vlade su jučer izrazili i zahvalsnost za aktivnosti i doprinos Crvenog krsta Švicarske, te istakli dobru saradnju koju imaju udruženje Vive žene, Edukacijsko – rehabilitacijski, Filozofski i Medicinski fakultet Univerziteta u Tuzli i Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak TK, sa Univerzitetom primijenjenih nauka Sjeverozapadne Švicarske (UASNW) Fakultet za socijalni rad iz Bazela.

Osim premijera Čauševića, u ime Vlade Tuzlanskog kantona sastanku su prisustvovali ministrica razvoja i poduzetništva Dijana Bilanović, ministar za rad, socijalnu politiku i povratak Sead Hasić i savjetnica Premijera Tuzlanskog kantona Jasna Hivziefendić.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje