TUZLARIJE - BILTEN TK

13.05.2008.
Vlada TK
Analiza o stanju u oblasti socijalne zaštite


Na redovnoj 44. sjednice Vlade TK, održanoj u četvrtak (08.05) usvojena je Analiza o stanju u oblasti socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštiti porodica sa djecom sa programom mjera i aktivnostima za preventivno djelovanje.

U Analizi je istaknuto da je Tuzlanski kanton, s obzirom na to da je najmnogoljudniji kanton u Federaciji, područje sa izraženim socijalnim tenzijama, zbog teške i bazne industrije, problemima za njeno pokretanje, ali i posljedicama na stanovništvo s aspekta rasta potreba za naknade za pomoć i njegu drugog lica i uopće povećanje invalidnosti. Tako je broj lica sa invaliditetom 2006. godine u Tuzlanskom kantonu bio 9 886, a zaključno sa 31.12.2007. godine 14 872 lica.

Veliki broj nezaposlenih lica dodatno usložnjava sistem socijalne zaštite i opterećuje primjenu zakonom propisanih prava, a njih imaju:
- djeca bez roditeljskog staranja
- odgojno-zanemarena i zapuštena djeca
- djeca čiji je razvoj ometen porodičnim prilikama
- lica sa invaliditetom i lica omtena u psihofizičkom razvoju
- materijalno neosigurana i za rad nesposobna lica
- stara lica bez porodičnog staranja
- lica sa društveno-negativnim ponašanjem
- lica izložena zlostavljanju i nasilju u porodici
- lica i porodice u stanju socijalne potrebe kojima je usljed posebnih okolnosti potreban odgovarajući oblik socijalne zaštite.

Na području Tuzlanskog kantona u prošloj godini je 2 779 lica ostvarivalo pravo na stalnu novčanu pomoć. Za ove namjene u budžetu Tuzlanskog kantona izdvojeno je 3 400 910, 00 KM. 496 korisnika ostvarilo je novčanu naknadu za pomoć i njegu od strane drugog lica.6151 lice je u prošloj godini dobilo jednokratnu novčanu pomoć, što je 1337 lica više nego u 2006. godini.

Kada je u pitanju zaštita porodice sa djecom u skladu sa mogućnostima Kantona uspostavljena su prava majki-porodilja koje su u radnom odnosu na refundaciju naknada umjesto plaće, na jednokratnu pomoć ženama- majkama koje nisu u radnom odnosu, pomoć majkama za prehranu djece do 6 mjeseci i pravo na dječiji dodatak za djecu nezaposlenih roditeljan

U 2007. godini broj korisnika ovih prava iznosio je ukupno 25 507, a izdvojeno je nešto više od 7 miliona KM.
Općenito sistem socijalne i dječije zaštite u BiH, pa tako i u Tuzlanskom kantonu nije dovoljno finansiran u poređenju sa zemljama u okruženju. Međutim, u Budžetu Tuzlanskog kantona iz godine u godinu se povećavaju sredstva za ove namjene.

Budžet Ministarstva za rad i socijalnu politiku samo u 2008. godini planiran je sa 31 044 860, 00 KM što je za 3 749 360, 00 KM više u odnosu na rebalansirani budžet u 2007. godini.
U Prijedlogu mjera za poboljšanje stanja u oblasti socijalne zaštite Ministarstvo za rad, socijalnu politiku kao prvu mjeru navodi osnivanje Zavoda za socijalnu zaštitu i obezbjeđenje jedinstvenog načina isplate prava na naknade, standardizaciju usluga socijalnog rada i socijalne zaštite.
Između ostalog neophodno je na kvalitetniji način riješiti i status centara za socijalni rad, uz mogućnost uvođenja centara u jedinstven sistem općinske administracije i obavezu njihovog kadrovskog i tehničkog osposobljavanja.

U Analizi je navedeno i da je neophodno uspostaviti jaču saradnju sa nevladinim sektorom koji bi mogao preuzeti i dio obaveza u smislu samostalnog pružanja usluga u ovoj oblasti.
Također je prema mišljenju resornog Ministarstva neophodno uraditi jedinstvenu bazu podataka Ministarstva i centara za socijalni rad u cilju efikasnije uspostave prava, kontrole i stručnog nadzora.

Priredio(la): S.M.