TUZLARIJE - BILTEN TK

20.12.2012.
Ulična prodaja telecom usluga protivna nizu zakonskih propisa
Protiv Eroneta pokrenut sudski postupak



Potaknuto pritužbama građana iznesenih u javnosti Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona je u saradnji sa UG „Klub potrošača“ Tuzla, 25.01.2012. godine organizavalo Javnu raspravu na temu "Sklapanje „uličnih ugovora“, zamke i zloupotrebe prava potrošača".

Javnoj raspravi su prisustvovali predstavnici:
- tri telekom operatera sa najznačajnijim učešćem na tržištu (BH Telekom, M:tel, Eronet),
- Pravnog fakulteta u Tuzli,
- Ombudsmana za zaštitu prava potrošača,
- Ministarstva industrije, energetike i rudarastva,
- Kantonalne uprave za inspekcijske poslove,
- Inspekcija općine Tuzla,
te mnogobrojni mediji.

Nakon rasprave nedvojbeno je utvrđeno da su primjedbe građana na tzv. uličnu prodaju telecom usluga protivne nizu zakonskih propisa koji regulišu oblast trgovine, oglašavanja, zaštite potrošača, te su pozvane sve nadležne institucije da preduzmu odgovarajuće mjere prema subjektima koji na ovakav način vrše prodaju svojih usluga.

Istovremeno, saopštenjem za javnost, Ministarstvo je pozvalo oštećene građane da se obrate Ministarstvu ili direkto Instituciji obdusmana za zaštitu potrošača, kako bi se mogla uputiti kolektivna tužba protiv neodgovornih privrednih subjekata koji na neprimjeren, agresivan i u dobrom dijelu nezakonit način nude i zaključuju pretplatničke ugovore na mobilnu telefoniju.

Kao rezultat svih aktivnosti, dana 17.12.2012.godine dobili smo obavijest od Institucije obdusmana za zaštitu potrošača u BiH da je ova institucija nadležnom sudu podnijela tužbu protiv JP Hrvatske telekomunikacije dd Mostar, HT Eronet Mostar i istom pokrenula postupak radi prestanka provođenja aktivnosti suprotnih potrošačkoj legislativi u postupku raskida ugovora.



Šira javnost treba da bude upoznata sa ovim dešavanjima kako bi kod građana bila pojačana svijest o važnosti dobre informiranosti, kao i o mogućnostima institucija koje kao zadatak imaju zaštitu građana BiH od svakog oblika zloupotrebe građanskih prava i sloboda.

Priredio(la): Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja T