TUZLARIJE - BILTEN TK

21.12.2012.
Održana 29. sjednica Skupštine TK
Vlada Tuzlanskog kantona ponovo rekonstruisana
Odgođen pokušaj smjene Bajazita Jašarevića, potpredsjednika Skupštine



Konfuzija koja vlada na višim nivoima zakonodavne i izvršne vlasti nije mimoišla Tuzlanski kanton i od naizgled uobičajene sjednice, dvadest deveta sjednica Skupštine TK poprimila je na momente i dramatičan tok.
Za tu dramatičnost su se ponovo pobrinuli poslanici SBB-a, preciznije poslanik Mahir Nurkanović koji je prije rasprave o dnevnom redu, zahtjevao da se održi sjednica kluba Bošnjaka i u dnevni red uvrsti tačka izbor podpredsjednika Skupštine Tuzlanskog kantona. Kao razlog u zahtjevu je naveo da su se u prethodnom periodu stekli koalicioni kapaciteti“ za takve radnje.

Aktuelni zamjenik predsjednika Skupštine Bajazit Jašarević je odbio mogućnost uvrštavanja u dnevni red ove tačke, podsjećajući da prema poslovniku zasjedanje kluba Bošnjaka može sazvati jedino predsjednik kluba. Nakon najavljene petnaestominutne pauze koja je trajala 60 minuta, predsjednik Skupštine Slađan Ilić je objavio da je nisu stekli uslovi za proširenje dnevnog reda.

Predsjednik Skupštine je takođe objavio da su dva prijedloga zakona Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima Tuzlanskog kantona i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima Tuzlanskog kantona, koji su trebali biti razmatrani po skraćenom postupku, od strane predlagača povučeni sa dnevnog reda.

Skraćni dnevni red sa 11 tačaka je nakon još jedne jednoiposatne pauze ekspresno realizovan i jedina tačka o kojoj je vođena obimnija rasprava je bila Informacije o stanju u oblasti predškolskog, osnovnog i srednjeg odgoja i obrazovanja u školskoj 2011/2012. godini. Tom prilikom je od strane svih poslanika istaknuto da je Informacija realno prikazala vrlo nepovoljne pokazatelje u obrazovanju koji upravo pokazuju neophodnost istrajavanja na započetim reformama.

Prihvaćena je ostavka i donesena Odluka o razrješenju ministra u Vladi Tuzlanskog kantona. Inače, kao i u prethodnim smjenama i za smijenjenog ministra Čačkovoća je rečeno da razlog za smjenu nije bio nerad, nego je u pitanju politički dogovor o prekompoziciji vlasti.

Na sjednici je realizovan slijedeći dnevni red:

1. Odluka o privremenom finansiranju Tuzlanskog kantona za period 1.1.2013. do 31.3.2013. godine – Usvojena - ZA (31) SUZDRŽAN (0) PROTIV (0)

2. Odluka o davanju saglasnosti na Odluku o privremenom finansiranju iz obaveznog zdravstvenog osiguranja u Tuzlanskom kantonu za period 1.1.2013. do 31.3. 2013. godine - Usvojena - ZA (31) SUZDRŽAN (0) PROTIV (0)

3. Odluka o davanju saglasnosti na Finansijski plan JU Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona za 2013. godinu - Usvojena - ZA (29) SUZDRŽAN (2) PROTIV (0)

4. Odluka o pristupanju izradi Prostornog plana područja posebnih obilježja dijela Slivnog područja akumulacije Modrac za period od 2013. do 2033. godine - Usvojena - ZA (31) SUZDRŽAN (0) PROTIV (0)

5. Nacrt Prostornog plana područja posebnih obilježja Zaštićeni pejzaž „Konjuh“ 2010-20130.godine - Usvojena ZA (31) SUZDRŽAN (0) PROTIV (0) - javna rasprava 60 dana

6. Odluka o davanju saglasnosti za zaključivanje Ugovora o programu obaveza po osnovu III Stand by aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom - Usvojena - ZA (29) SUZDRŽAN (2) PROTIV (0)

7. Odluka o davanju saglasnosti na Odluku o izmjeni Odluke o odobravanju kredita JP "Međunarodni aerodrom Tuzla" Usvojena - ZA (29) SUZDRŽAN (2) PROTIV (0)

8. Program rada Skupštine Tuzlanskog kantona za 2013. godinu - Usvojena - ZA (31) SUZDRŽAN (0) PROTIV (0)

9. Ostavka i donošenje Odluke o razrješenju ministra u Vladi Tuzlanskog kantona - Usvojena - ZA (22) SUZDRŽAN (2) PROTIV (6)

10. Odluka o potvrđivanju imenovanja ministra u Vladi Tuzlanskog kantona - Usvojena - ZA (31) SUZDRŽAN (0) PROTIV (0)

11. Informacija o stanju u oblasti predškolskog, osnovnog i srednjeg odgoja i obrazovanja u školskoj 2011/2012. godini -Usvojena - ZA (22) SUZDRŽAN (6) PROTIV (0)

Priredio(la): CCI