TUZLARIJE - BILTEN TK

21.12.2012.
Vlada TK
Potpisan ugovor o koncesiji mrkog uglja


Ugovor o koncesiji za eksploataciju uglja na period od 30 godina danas su u prostorijama Ministarstva industrije, energetike i rudarstva Tuzlanskog kantona potpisali ministar Željko Knežiček i Munever Čergić, direktor Rudnika mrkog uglja „Banovići".



Pomenuti ugovor je od izuzetnog značaja, kako za Ministarstvo, tako i za Rudnike, posebno ako se uzme u obzir plan rudnika za izgradnju termoelektrane u Banovićima, čulo se tokom potpisivanja. Obzirom da je Rudnik već ranije obezbijedio studiju o raspoloživim količinama i rezervama uglja, današnjim potpisivanjem Ugovora stekli su se svi preduslovi dase nastave aktivnosti u vezi sa izgradnjom termoelektrane, za čiju izgranju je prethodno trebalo obezbijediti dovoljne količine osnovnog resursa.

Direktor Čergić je ovom prilikom resornom ministru i Vladi Tuzlanskog kantona u cjelosti zahvalio na razumijevanju što su rudarima Banovića na Dan rudara dali sugurnost za narednih 30 godina.

Vrijedi napomenuti da je iza ovog rudnika još jedna uspješna godina, u kojoj je s razlogom najbolji rudnik u FBiH. Taj epitet su Rudnici mrkog uglja "Banovići" zaslužili zbog redovnog isplaćivanja plata i doprinosa za svoje radnike kao i redovnih uplata za koncesije Vladi TK.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK