TUZLARIJE - BILTEN TK

30.12.2012.
Vlada TK
Ostale odluke Vlade TK donesene na 59. redovnoj sjednici

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku o izmjenama i dopunama Programa rasporeda i raspodjele sredstava, ostvarenih u procesu privatizacije i deponovanih kod Razvojne banke Federacije BiH, kojom je izbrisano ograničenje vremena u kom se Program primjenjuje – 2012. godina. U odluku je unijeta i promjena naziva Programa Vlade Kantona za subvencioniranje redovne kamata za kredite privrednim društvima, preduzetnicima i nosiocima poljoprivrednih gazdinstava na području Kantona, jer taj program nije primijenjen u ovoj godini, pa je rok njegove primjene trebalo produžiti i na narednu godinu. Također, Vlada Tuzlanskog kantona donijela je i Odluku o izmjenama Programa subvencionisanja redovne kamata na kredite privrednim društvima, preduzetnicima i nosiocima poljoprivrednih gazdinstava na području Tuzlanskog kantona za 2012. godinu.

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Analizu o socijalno – statusnim pitanjima boračke populacije Tuzlanskog kantona. U ovoj analizi, prezentirane su aktivnosti Ministarstva za boračka pitanja Kantona tokom 2012. godine, kada je u pitanju primjena dopunskih prava porodica šehida/poginulih boraca, ratnih vojnih invalida, demobilisanih boraca i dobitnika najvećih ratnih priznanja iz nadležnosti Tuzlanskog kantona, kao i o pravima iz federalnih propisa. Imajući u vidu da se ostvarivanje prava navedenih boračkih kategorija odvija na različitim nivoima vlasti i na osnovu više zakonskih propisa opredjeljenje je da se putem ovakvog dokumenta i uz analitičku raspravu donesu stavovi za naredni period.

U narednom periodu, aktivnosti Ministarstva će se zasnivati na kontinuiranoj primjeni kantonalnog Zakona, utvrđivanjem i provođenjem politike, predlaganju izmjena i dopuna zakonskih i drugih podzakonskih propisa, koje imaju za svrhu zaštitu prava boraca i članova njihovih porodica, efikasniji i ekonomičniji postupak ostvarivanja prava, uspostavljanju novog sistema raspodjele finansijskih sredstava u oblasti dopunskih prava, prevashodno u segmentu stambenog zbrinjavanja, uvećanjem kreditnih sredstava u odnosu na bespovratna sredstva, te utvrđivanju namjenskih sredstava za obavljanje pripravničkog staža boraca i članova njihovih porodica, a u svrhu polaganja pripravničkog ispita, kao i finansiranje programa zapošljavanja boraca i članova njihovih porodica.

Vlada Tuzlankog kantona prihvatila je Informaciju o efektima ulaganja finansijskih sredstava iz Budžeta TK u povratak na područje RS i TK za period od 2005 - 2011. godine sa posebnim osvrtom na 2011. godinu.
Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku o izmjenama i dopunama Programa o utrošku namjenskih sredstava uplaćenih na osnovu naknada za obavljene tehničke preglede vozila. Program je izmijenjen kako bi se, smanjenjem sredstava za putne troškove, obezbijedila sredstva za realizaciju projekta „Unapređenje nivoa bezbjednosti djece i pješaka u školskim zonama“. U okviru ovog projekta Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja će u postavljanju vertikalne saobraćajne signalizacije, znakova obavještenja i izričite naredbe na tablama učestvovati u iznosu od 5.000, 00 KM. Dodatna sredstva će obezbjediti Direkcija cesta i Općina Tuzla.

Vlada Tuzlanskog kantona je donijela Odluku o određivanju stalnih radnih tijela Vlade TK, organa uprave i upravnih organizacija za čiji će se rad isplaćivati novčana naknada.
Vlada Tuzlanskog kantona odobrila je, kao pomoć vjerskim zajednicama, ukupno 72.000, 00 KM. Srpskoj pravoslavnoj crkvi – Crkvena opština tuzlanska odobreno je 7.440, 00 KM, kao pomoć u obnovi i sanaciji vjerskih objekata, a za izgradnju vjerskih objekata Islamskoj zajednici u BiH – Muftijstvu tuzlanskom odobreno je 46.800, 00 KM. Za iste namjene Katoličkoj crkvi – Franjevačkom samostanu ”Sv. Petra i Pavla” u Tuzlije odobreno 7.488, 00 KM, a za sanaciju vjerskih objekata Katoličkoj crkvi – Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije” Breške, je odobreno 10.272, 00 KM.
Vlada Tuzlanskog kantona odobrila je danas 3.500, 00 KM Udruženju građana „Povratak, posao i opstanak u Modričkoj regiji“ Modriča, kao sufinansiranje izdataka u završnim radovima podizanja centralnog spomen obilježja poginulim pripadnicima Armije i MUP-a u ratu 1992.1995. godine, kao i 5.921, 65 KM za plaćanje troškova mjesečne autobuske karte na relaciji kuća – škola/fakultet za 92 djece radnika DD „Konjuh“, Živinice.

Također, Savezu antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata Tuzlanskog kantona je na ime refundiranja izdataka nastalih u povodu obilježavanja 25. Novembra – Dana državnosti BiH odobreno 1.898, 52 KM. Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove je za nabavku dijelova za vagu WL 103 Haevy Duty odobreno 5.000, 00 KM.

Vlada Tuzlanskog kantona je prihvatila Program raspodjele sredstava sa potrošačke jedinice „Subvencioniranje kamata za stambeno zbrinjavanje mladih“, te donijela odluke o odobravanju sredstava sa ove potrošačke jedinice. Ove godine pomoć u stambenom zbrinjavanju je dobilo ukupno 18 mladih ljudi, za što su utrošene ukupno 44.318, 16 KM.

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku o izmjenama Programa korištenja sredstava za realizaciju dopunskih prava i ostalih izdvajanja sa kriterijima za raspodjelu korisnicima boračko – invalidske zaštite u 2012. godini. Budžetom Tuzlanskog kantona za 2012. godinu dopunska prava iz BIZ-a i ostala izdvajanja za korisnike, planirana sredstva na pozicijama za lijekove za ratne vojne invalide, ortopedska pomagala za gornje i donje ekstremitete, ortopedsku obuća i pomoć u slučaju smrti pokazala su se nedostatnim, uslijed čega je proizašla potreba unutrašnje preraspodjele, a izmjene su između ostalog i rezultat smanjivanja rashoda u Budžetu Tuzlanskog kantona za 2012. godinu.

Vlada Tuzlanskog kantona je donijela Uredbu o izmjenama i dopunama Uredbe o vrsti vlastitih prihoda i načina i rokova raspodjele.
Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je tekst protokola o načinu regulisanja međusobnih obaveza za 2011. i 2012. godinu po osnovu prijenosa kreditnih sredstava za realizaciju projekta „Plava bolnica“. Vlada je također, prihvatila i tekst sporazuma o otpustu duga za 2011. i 2012. godinu po osnovu prijenosa kreditnih sredstava za realizaciju pomenutog projekta, te donijela odluke o otpustu dugova JU Univerzitetski klinički centar Tuzla za ove dvije godine.

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku o otvaranju podračuna u okviru Jedinstvenog računa trezora Tuzlanskog kantona za namjenska sredstva uplaćena po osnovu vodnih naknada i naknada za zaštitu okolice.

U cilju obezbjeđenja nedostajućih sredstava za bruto plaće i naknade, doprinos poslodavca, ugovorene i druge posebne usluge, kao i obezbjeđenja sredstava potrebnih za finansiranje prijevoza učenika Vlada Tuzlanskog kantona je donijela više odluka o unutrašnjoj preraspodjeli rashoda u Budžetu Tuzlanskog kantona za 2012. godinu.

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku o popisu sredstava i izvora sredstava kod svih budžetskih korisnika sa stanjem na dan 31.12.2012. godine.
Također, Vlada je donijela i Odluku o formiranju Glavne centralne popisne komisije.
Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku o utvrđivanju visine naknada za korištenje godišnjeg odmora. Shodno Odluci, regres za 2012. godinu iznosi 150 KM.

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku o izmjenama i dopunama Programa rasporeda sredstava sa potrošačke jedinice „Kapitalni izdaci za korisnike budžetskih sredstava“ i Odluku o izmjenama Odluke o odobravanju sredstava sa ove potrošačke jedinice.
Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost na Odluku Ministarstva finansija Tuzlanskog kantona o izmjeni i dopuni Odluke o odobravanju sredstava u operativnom planu Budžeta Tuzlanskog kantona za period oktobar – decembar 2012. godine.

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku o poništavanju javnog oglasa i raspisivanju ponovnog javnog oglasa za nominiranje i imenovanje predsjednika i članova Upravnog odbora JU Univerzitet u Tuzli;

Vlada Tuzlanskog kantona je dala saglasnost na Program Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona za raspodjelu sredstava za organizacije i udruženja za 2012. godinu u ukupnom iznosu od 17.807, 00 KM. Za organizaciju akcija dobrovoljnih darivanja krvi na terenu odobreno je 12.527, 00 KM, za edukaciju osoba sa pervazivnim autističnim razvojnim poremećajem 1.780, 00 KM, a za organizaciju, odnosno sudjelovanje na organizovanim oblicima stručnog usavršavanja u oblasti mentalnog zdravlja, koji se događaju na području Tuzlanskog kantona odobreno je 3.500, 00 KM.

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku o izmjeni Odluke o određivanju manifestacija od interesa za Tuzlanski kanton za 2012. godinu, kao i Odluku o odobravanju 5.000, 00 KM privrednom društvu „Tuzlanski sajam“ d.o.o. na ime finansijske pomoći u organizaciji Međunarodnog sajma energija, industrija, rudarstvo, koji se od 5. do 8. juna 2012. godine održao u Tuzli. Međunarodni sajam energija, industrija, rudarstvo je postao tradicionalna sajamska manifestacija, a njegovo koncipiranje zasnovano je na predispozicijama ovog regiona i prilagođeno njegovoj industrijsko – energetskoj tradiciji, potencijalu i budućem razvoju, te je kao takav od interesa za Tuzlanski kanton.

Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost na Odluku o izmjenama Programa raspodjele sredstava sa potrošačke jedinice „Intervencije javnim preduzećima i privrednim društvima“. Obzirom da su izvršene izmjene i dopune Budžeta Tuzlanskog kantona za 2012. godinu bilo je neophodno donijeti novu Odluku o izmjenama navedenog Programa.

Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost na Odluku o izmjenama i dopunama programa ulaganja sredstava vodnih naknada u oblast vodoprivrede u 2012.godini.

Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnosti na odluke Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice o odobravanju 7.579, 00 KM općini Teočak na ime sufinansiranja projekta „Uređenje obale jezera „Sniježnica““, 10.059, 00 KM općini Čelić, za sufinansiranje projekta „Uređenje školskog parka JU Osnovna škola “Vražići”, podučna škola “Brnjik” i područna škola “Velino Selo””. Općini Doboj Istok je za nabavku kanti za smeće odobreno 6.070, 00 KM, a za čišćenje divljih deponija na području općine je odobreno 7.710, 00 KM.Za sufinansiranje projekta “Razvoj selektivnog načina prikupljanja komunalnog otpada na području općine Srebrenik”, ovoj općini je odobreno 59.047, 00 KM.

Vlada Tuzlanskog kantona je dala saglasnost na Izmjene i dopune Finansijskog plana JU Zaštićeni pejzaž „Konjuh“ Banovići za 2012. godinu.
Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost na Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Tuzlanskog kantona. Razlozi za donošenje Pravilnika su, između ostalog, usklađivanje odredbi Pravilnika sa Uredbom o načelima za utvrđivanje unutrašnje organizacije kantonalnih, gradskih i općinskih organa državne uprave, te sa izmjenom Zakona o državnoj službi, a koja se odnosi na stručnu spremu državnih službenika, odnosno usklađivanje sa Bolonjskim sistemom studiranja.

Također, jedan od razloga za donošenje Pravilnika je povećan obim i složenost poslova, te se tim u vezi javila potreba unutrašnje reorganizacije i preraspodjele poslova, izmjene naziva i izmjena i dopuna opisa poslova postojećih radnih mjesta, a sve u cilju racionalnijeg i kvalitetnijeg iskorištavanja postojećih ljudskih resursa i kvalitetnijeg izvršavanja poslova iz nadležnosti Ministarstva.

Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost na Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona. Izmjene i dopune Pravilnika neophodne su zbog usklađivanja sa zakonom o matičnim knjigama, kao i Zakonom o izmjenama i dopunama zakona o policijskim službenicima Tuzlanskog kantona. Naime, donošenjem Zakona o matičnim knjigama na novi način je regulisana oblast upravnog nadzora u oblasti matičnih knjiga. Ovim Zakonom i Pravilnikom o sadržaju, načinu i postupku vršenja inspekcijskog nadzora u oblasti matičnih knjiga je propisano da poslove inspekcijskog nadzora obavljaju kantonalni inspektori iz kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova. Donošenjem Zakona o izmjenama i dopunama zakona o policijskim službenicima Tuzlanskog kantona, predviđeno je da policijski službenici, u pogledu stručne spreme, u činu "Mlađi inspektor", "Inspektor" i "Viši inspektor" moraju imati najmanje VI stepen stručne spreme ili prvi ciklus visokog obrazovanja 180 ili 240 ECTS bodova, dok policijski službenici u činu "Samostalni inspektor" i "Glavni inspektor" moraju imati najmanje VII stepen stručne spreme ili završen prvi ciklus visokog obrazovanja 240 ECTS bodova. Shodno naprijed navedenom ukazala se potreba da se dio Pravilnika u pogledu stručne spreme i uslova za obavljanje posla, uskladi sa izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima TK-a, a sve u cilju uspješnog i efikasnog obavljanja poslova iz nadležnosti Ministarstva.

Vlada Tuzlanskog kantona dala je danas saglasnost JU NUB „Derviš Sušić“ Tuzla za popunu 1 pozicije „tehničkog sekretara“ na neodređeno vrijeme. Naime, radi se o popuni radnog mjesta koje je ostalo upražnjeno odlaskom dosadašnjeg uposlenika u penziju.
Vlada Tuzlanskog kantona dala je danas saglasnost za raspisivanje konkursa i sprovođenje konkursne procedure izbora i imenovanja Umjetničkog rukovodioca u JU Narodno pozorište Tuzla jer je vršiocu dužnosti umjetničkog rukovodioca istekao mandat. Popunjavanjem ovog radnog mjesta neće doći do povećanja broja izvršilaca u Pozorištu, kao niti visine potrebnih finansijskih sredstava za bruto plaće i naknade.
Vlada Tuzlanskog kantona dala je danas sagalsnost na Odluku Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK o odobravanju 150.000, 00 KM, na ime finansiranja troškova rada JU Zaštićeni pejzaž “Konjuh” Banovići.
Vlada Tuzlanskog kantona dala je danas saglasnost na Odluku Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak o prijenosu 50.000, 00 KM JU Služba za zapošljavanje TK za realizaciju II Programa zapošljavanja i samozapošljavanja Roma u 2012. godini.

Vlada Tuzlanskog kantona je dala saglasnost za imenovanje predsjednika i članova privremenog Upravnog odbora Javne ustanove Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić“ u Tuzli. Za Predsjednika je imenovan Omar Hadžić, a članovi su Sead Rešić, i Enisa Hodžić – Osmančević.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK