TUZLARIJE - BILTEN TK

27.12.2012.
Održana godišnje press konferencija Skupštine TK
Sumirani rezultati rada u 2012. godini


Skupština Tuzlanskog kantona u 2012. godini održala je 14 radnih i 2 svečane sjednice. Razmatrano je u prosjeku 8, 9 tačaka dnevnog reda po sjednici a doneseno je 24 zakona (od kojih 17 planiranih Programom rada i 7 zakona mimo Programa rada Skupštine), 25 odluka (5 po Programu i 19 mimo Programa rada Skupštine), 73 zaključka i 39 dokumenta analitičko – informativnog karaktera.

Tokom realizacije programiranih aktivnosti ostvaren je visok stepen saradnje sa svim relevantnim faktorima koji su dali značajan doprinos za što kvalitetniji konačan rezultat propisa koji i imaju za cilj što bolje funkcionisanje Tuzlanskog kantona. Posebno ističemo dobru saradnju kako koalicionih partnera koji sačinjavaju poziciju u Skupštini Tuzlanskog kantona, tako i konstruktivne opozicije, čije se mišljenje amandmanskim djelovanjem uveliko uzimalo u obzir.

Posebno želimo istaći pohvalnu saradnju sa nevladinim organizacijama i informativnim kućama koje su svojim aktivnim praćenjem i učešćem dali poseban doprinos u radu Skupštine Tuzlanskog kantona.

U pripremama sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona naročito treba istaći rad radnih tijela s obzirom na doprinos koji su dali u pripremi materijala koji su bili predmet razmatranja Skupštine. Radna tijela (komisije Skupštine TK) održale su 110 sjednica, Kolegij Skupštine održao je 24 sjednice, a izdato je i 15 brojeva „Službenih novina Tuzlanskog kantona“.

2012. godina je bila naročito radna za Skupštinu Tuzlanskog kantona. Doneseno je niz propisa kojima su se otklonile nedorečenosti i dileme u zatečenim aktima i time uveliko olakšalo provođenje zakona i funkcionisanje društvene zajednice Tuzlanskog kantona.

Radna atmosfera iz 2012. godine nastaviće se i u narednoj, 2013. godini, jer je Programom rada Skupštine Tuzlanskog kantona za 2013. godinu planirano donošenje 27 zakona, 4 odluke, 11 ostalih propisa (strategije, planovi, programi, elaborati) i 41 analitičko-informativni dokument.
Rukovodstvo Skupštine Tuzlanskog kantona trudiće se da da svoj maksimalan doprinos i da, u saradnji sa Vladom Tuzlanskog kantona i ostalim relevantnim institucijama i pojedincima, poboljša funkcionisanje naše društvene zajednice.


Priredio(la): Skupština Tuzlanskog kantona