TUZLARIJE - BILTEN TK

27.12.2012.
Vlada TK
Usvojena Informacija o suzbijanju nelegalnog rada u oblasti prijevoza

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je danas Informaciju o sprovedenim aktivnostima iz Operativnog plana mjera na suzbijanju nelegalnog rada u oblasti prijevoza na području Tuzlanskog kantona. Na osnovu podataka iz Informacije može se zaključiti da realizacija Zaključka Vlade TK o obavezi provedbe Operativnog plana mjera na suzbijanju nelegalnog rada u oblasti prijevoza na području Tuzlanskog kantona nije implementirana u potrebnom nivou, te je stoga Vlada Tuzlanskog kantona donijela Zaključke kojim je Ministarstvo trgovine turizma i saobraćaja TK zaduženo da nastavi realizaciju aktivnosti iz Operativnog plana mjera za suzbijanje nelegalnog rada u oblasti prijevoza na području Tuzlanskog kantona, koordinira istim i podnese informaciju Vladi TK sredinom 2013. godine.

Svi nosioci aktivnosti na ovim poslovima i zadacima dužni su iste rješavati u skladu sa Operativnim planom mjera na suzbijanju nelegalnog rada u oblasti prijevoza na području Tuzlanskog kantona. Od općina se traži da u blizini najfrekventnijih autobuskih stajališta urade po jedno taksi mjesto na kojem bi taksisti samo stajali da prime i ispuste putnike, ali bez zadržavanja i parkiranja, ako to prostorne mogućnosti i regulacioni planovi općina dozvoljavaju, odnosno ako to omogućava Zakon o osnovama bezbijednosti saobraćaja. Ministarstvo unutrašnjih poslova TK je zaduženo da nastavi sa intenzivnom realizacijom „Operativnog plana aktivnosti službenika policije na suzbijanju nelegalnog rada u oblasti prijevoza na području Tuzlanskog kantona“ koji je donijela Uprava policije MUP-a TK, te da težište aktivnosti Operativnog plana bude na kontroli rada bez odobrenja tzv. „Rad na crno“ i to ravnomjerno i kontinuirano po svim općinama TK. Također MUP TK je zadužen da intenzivnije nastavi aktivnosti na zabrani korištenja autobuskih stajališta od strane taksi prijevoznika i sankcionisanju onih koji ne poštuju propise u tom smislu.

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove, odnosno inspektori cestovnog saobraćaja, će u skladu sa svojim zakonskim ovlaštenjima i preuzetim obavezama iz Operativnog plana mjera pojačati svoje aktivnosti na suzbijanju nelegalnog prijevoza, povećaju broj kontrola i izrečenih novčanih kazni prekršiocima putem prekršajnih naloga, te da težište inspekcijskog nadzora kod subjekata nadzora, budu povratnici u prekršaju radi što većeg broja isključenja nelegalnih taksi prevoznika iz prometa i privremenog oduzimanja predmeta kojima je počinjen prekršaj.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK