TUZLARIJE - BILTEN TK

27.12.2012.
Vlada TK
U narednoj godini treba nastaviti realizovati strateške ciljeve

Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je danas Nacrt Programa rada Vlade Tuzlanskog kantona za 2013. godinu. Vlada Kantona je utvrdila sistem vrijednosti zasnovan na sigurnosti, solidarnosti, ravnopravnosti, pravednosti i napretku svih građana Tuzlanskog kantona.



U koordinaciji sa vladama BiH i FBiH, Vlada Kantona inicira ubrzanje operativnih aktivnosti u kreiranju povoljnijeg poslovnog okruženja, naročito kada je u pitanju uklanjanje administrativnih barijera za razvoj poduzetništva. U ovom kontekstu i u naradnom periodu, insistirat ćemo na jačem socijalnom dijalogu poslodavaca, sindikata i Vlade, uz podizanje društvene i etičke odgovornosti poslodavaca utemeljenoj na njihovim zakonskim obavezama o ekonomsko-socijalnoj sigurnosti radnika, navodi se u Nacrtu.

Vodeći se osnovnim načelima vrijednosti, u vremenu nove ekonomske krize u Evropi i okruženju, Vlada Kantona će i u 2013oj raditi na realizaciji 4 osnovna strateška cilja, a to su poboljšanje ekonomskog položaja Tuzlanskog kantona, razvoj ljudskih resursa i unapređenje kvaliteta života, smanjenje i pravednija potrošnja, kao i učinkovitija organizacija organa uprave, promjena sistema društvenih vrijednosti. Realizaciji ciljeva će doprinijeti i priprema jasnih politika Vlade Kantona. Strukturne mjere za unapređenje poslovne okoline, ubrzanja oporavka i ekonomskog rasta Kantona, sprovodit će se realizacijom prethodno donijetih strateških dokumenata na nivou Kantona: Strategije razvoja Tuzlanskog kantona do 2013. godine, Strategije zapošljavanja u Tuzlanskom kantonu i Strategije razvoja poljoprivrede u Tuzlanskom kantonu, kao i prioritetne razvojne ciljeve u pogledu poboljšanja društvenog položaja mladih sadržanih u Akcionom planu politike za mlade.

Usvojeni dokuemnt je utvrđen u formi nacrta jer je njegova realzacija u određenoj mjeri uslovljen Budžetom Tuzlanskog kantona za 2013. godinu. Vlada je zadužila ministarstva da eventualne prijedloge, sugestije, primjedbe i dopune Vladi dostave u roku od 30 dana.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK