TUZLARIJE - BILTEN TK

13.05.2008.
Press konferencija Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta
Predstavljen Izvještaj o radu Ministarstva u prošloj godini


Na danas održanoj press konferenciji predstavnici Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta izvijestili su novinare o svom radu u toku prošle godine. Kada je obrazovanje u pitanju značajni pomaci su napravljeni u realizaciji koncepcije devetogodišnje osnovne škole, povećanju finasijskog ulaganja u obrazovanje, informatizaciji ustanova osnovnog i srednjeg obrazovanja, kao i standardizaciji nastave na Univerzitetu, kazala je između ostalog ministrica Mirzeta Hadžić Suljkić.



Sudeći prema riječima Mersije Jahić, pomoćnice ministrice za obrazovanje i nauku, uz reformu obrazovanja značajne aktivnosti ovog Ministarstva odnosile su se na unaprijeđenje i modernizaciju nastavnog procesa kao i stručnom usavršavanju nastavnika, stručnih saradnika i direktora predškolskih ustanova, kao i osnovnih i srednjih škola. Organizovana je i obuka nastavnika razredne nastave koji rade sa djecom sa posebnim potrebama. Pomaci u obrazovanju djece romske nacionaloszi su napravljeni nakon angažovanja referenta za pitanja Roma u TK.

Kada su u pitanju statistički podaci, rečeno je danas da je u prošloj godini u predškolske ustanove na područku TK upisano 1531 dijete, u osnovne škole 50913, u srednje škole 23955 djece, a kada je u pitanju visoko opbrazovanje u ukupno 13 ustanova upisano je 16379 studenata. U školskoj 2007/2008 u osnovne škole upisan je 4724 a u srednje 6194 učenika.

Pomoćnik ministrice za kulturu i sport Zlatko Dukić rekao je da su svoj rad bazirali na tri paralelna procesa koja su se odnosila na podršku institucijama čiji je osnivač Kanton i općine, podsticaj kvalitetu, a i omasovljkavanju rada u kulturi TK naročito kroz javne pozive za manifestacije i izdavačku djelatnost, te neposredno prisustvo i učešće u manifestacijama, njih ukupno 130. Dukić je istakao da potrebu za kulturnim događanjima imaju svi stanovnici Kantona te su nastojali da neke manifestacije održe u drugim općinama a ne samo Tuzli. Od 12 tradicionalnih kulturnih manifestacija 2/3 dešavalo se izvan općine Tuzla.

Nađa Avdibašić Vukadinović, savjetnik za sport, danas je navela najznačajanije aktivnosti odjela za sport. Sredstva od 1 700 000 KM, koliko su imali na raspolaganju, rasporedili su na transfer klubovima, sufinasciranje trenažnih procesa, zdravstvenu zaštitu sportista, organizovanje raznih menifestacija, jednokratne stipendije, pomoć za sportiste ometene u razvoju i drugo. Jedan od ciljeva Ministrastva je i promocija školskog, vrhunskog i invalidnog sporta u TK.

Ministrarsvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta u prošloj godini imalo je na raspolaganju nešto više od 28 miliona KM, čija je realizacija bila 92%. Prisutni predstavnici Sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja istakli su dobr saradnju sa ovim Ministarstvom kojoj se nadaju i u naredom periodu.
S.M.