TUZLARIJE - BILTEN TK

23.01.2013.
Vlada TK
Počela podjela dopunskih oznaka za taksi vozila za 2013. godinu



Provodeći mjere iz Operativnog plana mjera za suzbijanje nelegalnog rada u oblasti prijevoza na području TK, Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja je za taksi prijevoznike koji posjeduju Licencu za TAXI prijevoz i ostalu potrebnu dokumentaciju pristupilo izradi i izdavanju dopunskih oznaka za taksi vozila na području TK za 2013. godinu.


Tim povodom, i sa ciljem da se građani - korisnici usluga taksi prijevoza na području kantona informišu o početku raspodjele dopunskih oznaka za taksi vozila u 2013. godini, danas je u prostorijama ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona održana konferencija za medije i prezentacija početka podjele dopunskih oznaka .

„Ministarstvo sugeriše i ujedno upozorava građane TK da u slučaju korištenja taksi prijevoza obavezno vode računa da li se na taksi vozilu nalaze važeće dopunske oznake, odnosno da koriste usluge taksi vozila, koji su na propisan način obilježeni dopunskom taksi oznakom za 2013. godinu. Na taj način, taksisitima koji ispunjavaju svoje obaveze prema državi treba da pomognemo da žive od svoga rada istakao je ministar trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona Senaid Hadžić.”



Napominjemo, krajnji rok za dobijanje oznake je 01.03.2013. godine. Nakon toga inspektori za cestovni saobraćaj odnosno pripadnici uniformisane policije će podnositi prekršajne naloge odnosno zahtjeve za pokretanje prekršajnog postupka za taksi prijevoznike koji nisu na propisani način označeni dopunskom taksi oznakom.Propisana visina novčane kazna za neposjedovanje dopunske oznake na taksi vozilu za pravna lica se kreće u rasponu od 3.000, 00 do 15.000, 00 KM, odnosno za odgovorno lice u pravnom licu od 500, 00 do 1.000, 00 KM.Propisana visina novčane kazna za neposjedovanje dopunske oznake na taksi vozilu za fizička lica se kreće u rasponu od 500, 00 do 1.500, 00 KM.
Dopunske oznake za taksi prijevoz postavljaju se na desnoj strani prednjeg vjetrobranskog stakla i lijevoj strani zadnjeg vjetrobranskog stakla sa unutrašnje strane vozila.
Svaka općina na području TK koja ima organizovan taksi prevoz dobiti će dopunske oznake različite boje kako bi se spriječio protivzakoniti rad taksista sa jedne općine na teritoriji druge općine
Još jedna od bitnih prednosti dopunskih taksi oznaka je i mogućnost kontrolisanja lica koja se bave taksi prijevozom od strane pripadnika ministarstva unutrašnjih poslova - uniformisanih policaja, čime se u znatnoj mjeri utiče na efikasnosti kontrole nelegalnih prijevoznika u oblasti taksi prijevoza, odnosno kako ističe ministar Hadžić „očekujemo da će dosljednom primjenom provedbenih propisa nelegalan rad u oblasti taksi prijevoza biti eliminisan odnosno sveden na najmanju moguću mjeru”.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK