TUZLARIJE - BILTEN TK

05.02.2013.
Nastavak pregovora o usklađivanju satnice u zdravstvu


U petak je održan sastanak predstavnika Nezavisnog strukovnog sindikata zaposlenih u zdravstvstvu TK i direktora zdravstvenih ustanova sa područja Kantona, sa ministricom zdravstva u Vladi TK i direktorom Zavoda zdravstvenog osiguranja TK.



Razgovaralo se o aktivnostima koje je u proteklom periodu poduzeo Sindikat, te zahtjevu za usklađivanjem satnice za rad u zdravstvu u skladu sa povećanjem životnih troškova, a što je i bio povod organizovanja jednosatnog štrajka upozorenja u decembru prošle godine.

Prema riječima ministrice zdravstva u Vladi TK, prof.dr. Nade Pavlović-Čalić, cilj organizovanja ovog sastanka bio je i sagledavanje zahtjeva Sindikata uz preciziranje zadataka i obaveza za dalji rad i djelovanje. „Na sastanku je dogovoreno da se do utorka Ministarstvu zdravstva u Vladi TK dostave informacije o ukupnim prihodima u Ustanovama, raspoloživim sredstvima i mogućnostima koje one imaju u ispunjenju zahtjeva Sindikata. Na ovaj način mi bi smo izvršili detaljnu analizu, te imali potpuni uvid u visinu sredstava neophodnih, za svaku ustanovu, za ispunjenje zahtjeva da satnica iznosi 2, 65 KM“, rekla je ministrica zdravstva Pavlović-Čalić i istakla da će Ministarstvo i Vlada TK učinit sve da obezbjede uslove za stabilno zdravstvo i zadovoljne uposlenike u zdravstvu.

Kako je ovom prilikom rekla predsjednica Sindikata zaposlenih u zdravstvu TK, prim.dr. Adisa Fakić sastanak je usljedio kao nastavak aktivnosti i razgovora vođenih u Ministarstvu zdravstva, a na temu ispunjenja zahtjeva sindikata i usklađivanja sa odredbama kolektivnog ugovora. „Neophodno je bilo uključiti i poslodavce te zajedno razgovarati o modalitetima i načinima racionalnijeg korištenja sredstava u zdravstvu, što bi dalo prostora za usmjeravanje sredstava za usklađivanjem satnice, odnosno vodilo ispunjenju naših zahtjeva“, istakla je prim.dr.Fakić.

Sastanak je ocjenjen vrlo korisnim, a aktivnosti i dalji razgovori će biti nastavljeni u toku sedmice.

Priredio(la): UKC Tuzla