TUZLARIJE - BILTEN TK

05.02.2013.
Vlada TK
Ostale Odluke Vlade TK donesene na 64. redovnoj sjednici


Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost na tekst ANEX-a Ugovora o davanju kredita iz 1999. godine, kojim, kao davalac kredita, uvažavajući trenutne uslove poslovanja, Vlada omogućava reprogramirani način izmirenja obaveza, te pokazuje spremnost za pomaganje Z.D. RMU "Đurđevik" Đurđevik d.o.o.

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku o izmjeni Odluke o određivanju stalnih radnih tijela Vlade Tuzlanskog kantona, organa uprave i upravnih organizacija za čiji će se rad isplaćivati novčana naknada, te u stalna radna tijela Vlade Tuzlanskog kantona, organa uprave i upravnih organizacija za čiji će se rad isplaćivati novčana naknada uvrstila i komisije za provođenje eksterne mature u općoj gimnaziji i komisije za provođenje konkursne procedure.

Vlada Tuzlanskog kantona je odobrila 2.000, 00 KM Rukometnom savezu Tuzlanskog kantona za organizaciju priprema juniorske rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine koje će se održati od 03. do 06. februara 2013. godine u Tuzli.

Za izmirenje dijela poreznih obaveza prema Kantonalnom poreznom uredu Tuzla – Porezna ispostava Tuzla, po osnovu neplaćenih doprinosa na plaće zaposlenika, a u cilju pokretanja postupka likvidacije društva Vlada je danas odobrila 2.500, 00 KM „Društvu za razvoj“ d.o.o. za finansijsko posredovanje Tuzla.

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku o raspisivanju Javnog oglasa i utvrđivanju teksta Javnog oglasa za nominiranje/imenovanje kandidata za upražnjenu poziciju predsjednika i članova Upravnog odbora JU Međunarodna galerija portreta Tuzla.

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je više odluka o usmjeravanju neplaniranih donacija u Odluku o privremenom finansiranju Tuzlanskog kantona za period 01.01.2013. do 31.03.2013. godine. Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke je za sufinansiranje projekta „U školi smo svi jednaki“ JU OŠ Kreka Tuzla doniralo 4.900, 00 KM, a za sufinansiranje projekta „Podrška edukacijskoj inkluziji djeci sa posebnim potrebama putem stručnog tima i asistenata u nastavi“ JU OŠ Mejdan Tuzla je donirano 5.000, 00 KM. Služba za zapošljavanje TK je za sufinansiranje stručnog osposobljavanja pripravnika za samostalan rad bez zasnivanja radnog odnosa Općinskom sudu u Živinicama, Ministarstvu za rad, socijalnu politiku i povratak TK, JU OŠ „Slavinovići“ Tuzla i JU OŠ „Višća“ Živinice donirala ukupno 3.850, 00 KM.

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku o poništavanju dijela oglasa za nominiranje kandidata za upražnjene pozicije članova nadzornih odbora u privrednim društvima sa učešćem državnog kapitala i raspisivanju ponovnog oglasa i utvrđivanju teksta oglasa. Ovom odlukom poništen je dio oglasa za nominiranje kandidata za upražnjene pozicije članova nadzornog odbora u privrednim društvima: „Koksno-hemijski kombinat“ d.d. Lukavac i „Rudnici nemetala Kladanj“ d.o.o. Kladanj i utvrđen tekst ponovnog oglasa za nominiranje kandidata za dva kandidata u nadzornom odboru društva „Koksno-hemijski kombinat“ d.d. Lukavac i tri kandidata u društvu „Rudnici nemetala Kladanj“ d.o.o. Kladanj.

Također Vlada je donijela Odluku o poništenju i raspisivanju ponovnog javnog oglasa za nominiranje kandidata za upražnjenu poziciju predsjednika i članova Upravnog odbora Kantonalne agencije za privatizaciju Tuzlanskog kantona.

Vlada Tuzlanskog kantona je razmatrala Zahtjev Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona za izuzeće od primjene Odluke o uslovima i načinu formiranja radnih tijela Vlade Tuzlanskog kantona, upravnih organizacija i organa uprave Tuzlanskog kantona, te donijela Zaključak prema kojem će se plaćanje nknada članovima Komisije za polaganje ispita za vozače motornih vozila i Komisije za polaganje ispita za vozača – instruktora motornih vozila za 2012. godinu, izvršit će se u skladu sa posebnim odlukama o obrazovanju navedenih komisija i visini naknade osobama angažovanim u komisiji, a koje je donio ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona, u skladu sa Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini i pratećim pravilnicima iz ove oblasti, i u skladu sa zaključenim ugovorima. Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta je zaduženo da za jednu od narednih sjednica, sačini i Vladi Kantona dostavi prijedlog načina organiziranja polaganja ispita za vozače motornih vozila i ispita za vozača - instruktora motornih vozila za 2013. godinu i naredni period.

Zbog usklađivanja sa Bolonjskim sistemom studiranja Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost na Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona.


Radi ispravljanja uočenih tehničkih grešaka u Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede TK, kao i izjednačavanju preciziranja vrste školske spreme na radnim mjestima namještenika u Ministarstvu, Vlada Tuzlanskog kantona danas je dala saglasnost na Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost na Pravilnik o izmjeni Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Javne ustanove Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona.

Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost za prijem Stručnog savjetnika za šumarstvo, u Kantonalnoj upravi za šumarstvo. Također, Vlada je dala saglasnost za prijem rukovodećeg državnog službenika u Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove, obzirom da je pozicija ostala upražnjena odlaskom dosadašnjeg uposlenika u penziju.

Vlada Tuzlanskog kantona se upoznala sa Programom ključnih mjera za 2013. godinu sačinjen od Evropske komisije za proširenje, te zadužila sva kantonalna ministarstva koja u okviru provođenja Programa imaju odgovarajuće nadležnosti pojedinim mjerama, da iste uvrste u svoje programe rada, kao i u Program rada Vlade TK za 2013. godinu, te u skladu s tim samostalno ili u koordinaciji sa drugim nadležnim kantonalnim i federalnim organima započnu njihovu realizaciju.

Vlada Tuzlanskog kantona imenovala je Predsjednika i članove Upravnog odbora JU Arhiv Tuzlanskog kantona Tuzla, te razriješila određeni broj trenutnih i imenovala nove članove više školskih odbora osnovnih škola sa područja Tuzlanskog kantona.






Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK