TUZLARIJE - BILTEN TK

14.05.2008.
Vlada TK
Saopštenje o prekidu štrajka u ˝Aidi˝


Jučerašnji razgovori radnika Aide, koji su 12. maja započeli štrajk, sa premijerom Tuzlanskog kantona Enesom Mujićem, ministrom za industriju, energetiku i rudarstvo Sehudinom Ograševićem i savjetnikom premijera za privredu Mustafom Burgićem, rezultirali su dogovorom, tako da će proizvodnja u Aidi danas biti nastavljena.



Osnovni zahtjev radnika Aide bio je poštivanje granskog kolektivnog ugovora koji je stupio na snagu u januaru 2008. godine i koji radnicima u ovog industrijskoj grani garantuje satnicu od 1, 95 KM.

Kako poslodavac, odnosno menadžment Aide nije obezbijedio poštivanje ovog Ugovora, jer, prema riječima VD direktora Aide, proizvodnja i u mjesecima kada se ostvaruje najveća dobit ne obezbjeđuje dovoljno sredstava za isplatu neto plaća sa satnicom 1, 95 radnici su zatražili rješenje od Vlade Tuzlasnkog kantona.

Prema riječima sindikalnih predstavnika radnika Aide radnici ne očekuju da Vlada izdvaja sredstva za njihove plaće, jer je to zadatak menadžmenta, ali očekuju od Vlade da pomogne u prevazilaženju ovog problema.

Ono što se očekuje od Vlade jeste investiranje u nabavku mašina čime bi se stvorile pretpostavke za povećanje produktivnosti Aidinih kapaciteta.

Nakon višesatnih razgovora kojima je prisustvovala i predsjednica sindikata tekstila, kože, obuće i gume BiH Ferdija Kojčić dogovoreno je da će Vlada u saradnji sa kupcima pomoći menadžmentu Aide u naredna dva mjeseca kako bi se radnicima isplatile plaće u rasponu od 343 KM najniža i 420 KM najviša plaća.

U ovom periodu Tim u kojem će biti predstavnici radnika, menadžmenta i resornog ministarstva napravit će analizu i ponuditi rješenja, posebno s aspekta organizacije rada, rješavanja socijalnih pitanja i poboljšanja tehničkih uslova za rad Aidinih radnika.

Cilj je stvaranje uslova da radnici ove fabrike vlastitom proizvodnjom obezbjeđuju dovoljno sredstava za poštivanje granskog Kolektivnog ugovora.

Odjeljenje za informisanje
Vlade Tuzlanskog kantona