TUZLARIJE - BILTEN TK

10.02.2013.
Ministar Sead Hasić:
Smještaj starih i iznemoglih Kanton košta 3 miliona KM


Ministar za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona Sead Hasić, u petak je u prostorijama JU Dom za djecu bez roditeljskog staranja održao sastanak sa predstavnicima centara za socijalni rad sa područja Tuzlanskog kantona i direktorom službe za zapošljavanje Šemsom Berbićem.



Na sastanku su prezentirani pokazatelji i efekti primjene Zakona o zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodica sa djecom na broj lica koja se vode kao nezaposlena lica na biroima za zapošljavanje Tuzlanskog kantona, kao i primjena instrukcije za institucionalni smještaj i rezultati dosadašnjih aktivnosti i obaveza centara za socijalni rad sa područja kantona.

Ministartvo za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona donijelo je Instrukciju za institucionalni smještaj starih i iznemoglih osoba u stanju socijalne potrebe kojom je predviđeno da se u obzir, pored dohodovnog uzima i imovinski status osobe ili bližeg člana porodice. Razlog tome je što je trenutno u ustanove na području našeg kantona smješteno 405 osoba, što prema procjeni resoronog ministarstva državu košta oko tri miliona maraka godišnje.



Prema riječima ministra Hasića „cilj je da poštujući ovu Instrukciju u institucije budu smještene isključivo one osobe o kojima nema ko da brine i koje istinski nemaju srodnika“.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK