TUZLARIJE - BILTEN TK

12.02.2013.
Ministar Senaid Hadžić posjetio muftiju tuzlanskog Vahida – ef. Fazlovića


Zajedničke aktivnosti na promociji domaćih proizvoda, kao i turističkih potencijala Tuzlanskog kantona bile su tema današnjeg sastanka ministra trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona Senaida Hadžića i muftije tuzlanskog Vahida – ef. Fazlovića.



Ministarstvo upravlja određenim područjima koja nose neskriveni potencijal, a čije ostvarenje može doprinijeti kvalitetnijem životu ljudi na području ovog kantona, istaknuto je na sastanku. „Planove i programe je relativno lako napisati i donijeti, ali se realizacija tih planova odvija u realnom svijetu i realnom životu“, istakao je ovom prilikom ministar Hadžić, te dodao da to i jeste razlog ovakvih posjeta predstavnika Ministarstva predstavnicima raznih segmenata realnog života, od lokalnih zajednica, do vjerskih institucija.
Na sastanku je prezentiran i rezultat analize koju je nedavno izvršilo Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja da se procenat potrošnje uobičajenih namjernica domaćeg porijekla kreće između 14 i 20%, te je s tim u vezi potrebno mijenjati svijest naših građana, složili su se današnji sagovornici.
Osim provedbe kampanje radnog naziva „Kupujmo domaće“, koja će za cilj imati upravo mijenjanje svijesti građana svih uzrasta, Ministar je Muftiju upoznao i sa planom izrade Strategije razvoja turizma na području našeg kantona, u čemu vjerski turizam mora imati značajno mjesto.
Efendija Fazlović se Ministru zahvalio na iskazanoj inicijativi, te ovom prilikom iskazao spremnost muftijstva tuzlanskog za aktivno učešće u realizaciji ovih aktivnosti, posebno iz razloga što Vlada, Ministarstvo, Islamska zajednica i Muftijstvo dijele istu stvarnost.
Ministar Hadžić je ovom prilikom uz zahvalnost na razumijevanju i susretljivošću muftiji Fazloviću čestitao na izboru, uz uvjerenje da će uspješno obavljati ovu odgovornu dužnost.





Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK