TUZLARIJE - BILTEN TK

20.02.2013.
Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja TK
Posjeta Općini Banovići


S ciljem upoznavanja sa problemima sa kojima se suočavaju lokalne zajednice iz oblasti trgovine, turizma i saobraćaja ministar Senaid Hadžić jučer je sa saradnicima posjetio Općinu Banovići.



Kako je istaknuto cilj ovog sastanka bilo je upoznavanje Ministarstva o problemima sa kojima se susreće općina Banovići, a kao dva najznačajnija projekta istaknuti su „Plan izrade Strategije razvoja turizma Tuzlanskog kantona“ i realizacija projekta „Kupujmo i koristimo domaće“ koji će prema najavama biti realizovan tokom ove godine. Ovom prilikom predstavnici Ministarstva su iskazali spremnost za saradnju i u okviru svih projekata bitnih za općinu.

„Općina Banovići nastoji sve svoje resurse staviti u funkciju razvoja, imamo dovoljno ekonomskog i turističkog potencijala koji bi trebalo pametno iskoristiti, tu su i projekti izgradnje infrastrukturnih objekata uključujući i proširenje i rekonstrukciju putnih komunikacija u Banovićima“, istakao je načelnik Općine Bego Birparić, te pohvalio plan izrade Strategije razvoja turizma TK i Strategije razvoja cestovnog saobraćaja. Dodao je kako Općina nastoji poboljšati brigu oko zaštite okoline, zaštite i uređenja izvorišta, jezera te o zaštiti planine Konjuh, kako bi ideje o razvoju domaćeg turizma postale realnost.

Posebna pažnja posvećena je budućoj promociji bogate turističke ponude Općine Banovići, te planiranoj izradi Strategije razvoja turizma na području TK koja će u svom prioritetu morati objedinjavati interese lokalnih zajednica, istakao je predsjednik Turističke zajednice TK Hasan Sejdinović. Kada je u pitanju saobraćaj, akcentirano je da Općina Banovići treba biti bolje povezana, kako sa centrom kantona, tako i sa drugim općinama u Kantonu, ali i naseljima unutar općine, tako da će u narednom periodu biti neophodno posvetiti više pažnje ovom problemu. Također, treba uredno obilježiti sva autobuska stajališta na području Općine kao i taksi štandove.

U prijedlogu plana rada Direkcije cesta Tuzla planirana je izrada projektne dokumentacije rehabilitacije i sanacije kolovoza regionalnih cesta kao i izgradnje pješačkih staza na području Općine Banovići. U Planu je proširenje mosta u Banovićima ali i dopuna i obnova postojeće signalizacije, čime bi se stvorili što bolji uslovi i povećala opšta sigurnost za učesnike u saobraćaju.

Na kraju sastanaka zaključeno je da Općina Banovići stoji na raspolaganju za sve aktivnosti koje Ministarstvo bude poduzimalo u cilju poboljšanja kvaliteta života građana, a službenici Ministarstva će za svako od danas razmotrenih, ali i eventualnih budućih pitanja pružiti neophodnu pomoć i podršku.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje