TUZLARIJE - BILTEN TK

19.02.2013.
Vlada TK
Utvrđen Finansijski plan Agencije za privatizaciju


Vlada Tuzlanskog kantona je prihvatila Finansijski plan Kantonalne agencije za privatizaciju za 2013. godinu. Finansijskim planom je predviđeno obezbjeđenje potrebnih finansijskih sredstava za provođenje poslovnih aktivnosti Agencije u 2013. godini. Prihodi od prodaje državnog kapitala planirani su u iznosu od 2.000.000 KM.

Planirana je i prodaja imovine preduzeća sa sjedištem u Brčko Distriktu i Republici Srpskoj, a u 2013.godini prodaja ovih prostora će se odvijati sukcesivno kako se obezbijedi vlasnička dokumentacija. Problem prodaje ovih prostora je neposjedovanje vlasničke dokumentacije za iste koja se izvorno nalazi u preduzećima sa sjedištem u Brčko Distriktu i Republici Srpskoj i do sada nije bilo razumijevanja u predaji ovih dokumenata, a zemljišno knjižna evidencija u sudovima je bez ažuriranih promjena u vlasništvu. Kada su u pitanju prihodi, još je planirana i zakupnina od iznajmljenih poslovnih prostora (imovina preduzeća sa sjedištem u Brčko Distriktu) i stana, kao i kamata na oročena sredstva.

Rashodi Agencije odnose se na tekuće i kapitalne izdatke i odnose se na plate i naknade troškova zaposlenih, materijalne troškove tekućeg poslovanja, rashode vezane uz proces privatizacije, usluge angažovanja revizorskih kuća u ocjeni izvršavanja obaveza iz kupoprodajnih ugovora i troškove po eventualnim sudskim sporovima.

Značajna stavka u okviru stručnih usluga planirana je za provođenje nezavisnih revizija u dijelu ispunjavanja obaveza iz kupoprodajnih ugovora kod spornih preduzeća I revizija u funkciji pripreme preduzeća za proces prodaje. U ovoj stavci sadržani su troškovi koji bi mogli nastati u sudskim sporovima u slučaju raskidanja ugovora i ostalih sporova, navodi se u Planu.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK