TUZLARIJE - BILTEN TK

19.02.2013.
Vlada TK
Omogućeno odrađivanje pripravničkog staža za ukupno 989 osoba

Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je Analizu o zapošljavanju osoba sa visokom stručnom spremom koje odrađuju pripravnički staž na Tuzlanskom kantonu sa osvrtom na osobe koje angažuju Centri za socijalni rad. Naime, Vlada je na inicijativu Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak da se dodatnim angažovanjem iznađu mogućnosti za zaposlenje osoba sa VSS koji nisu odradili pripravnički staž ili žele da volontiraju, preporučila općinama sa područja Tuzlanskog kantona da, prilikom izrade svojih budžeta za 2012. godinu, planiraju sredstva za volontiranje, odnosno odrađivanje pripravničkog staža određenog broja osoba sa VSS-om, te obavezala Javnu ustanovu Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona da u Finansijskom planu za 2012. godinu, predvidi sredstva za realizaciju Programa za zapošljavanja pripravnika.

Za realizaciju ovih aktivnosti Vlada Tuzlanskog kantona je u Budžetu planirala ukupno 908.303, 2 KM, i time stvorila pretpostavke za odrađivanje pripravničkog staža ili volontiranje za 249 osoba. Općine Tuzlanskog kantona su u svojim budžetima planirale sredstva u iznosu od 1.179.917, 00 KM čime su se stvorile pretpostavke za odrađivanje pripravničkog staža ili volontiranje za oko 547 osoba.

Javna ustanova Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona u saradnji sa Federalnim zavodom za zapošljavanje su obezbijedila 822.192, 00 KM, kojima će se omogućiti zapošljavanje 198 osoba. Ukupno gledano, tokom 2012. godine obezbijeđeno je 2.911.142, 2 KM što je omogućilo odrađivanje pripravničkog staža za 989 lica.

Iako se radi o ambicioznom projektu, realni rezultati pokazuju da je on i premašen. Naime, u institucijama Tuzlanskog kantona planirano je da pripravnički/volonterski staž odradi 249, a staž su realizirale 262 osobe. U općinama našeg kantona i Javnim ustanovama u nadležnosti općina planirano je odrađivanje pripravničkog/volonterskog staža za 547 osoba, a realizirano je 628.

Osamdesetčetiri osobe su pripravnički staž odradile u centrima za socijalni rad na području Tuzlanskog kantona. Program koji realizuje JU Služba za zapošljavanje TK-a u saradnji sa Federalnim zavodom za zapošljavanje započet je u decembru 2012. godine. Kroz ovaj Program pripravnički staž će odraditi 99 osoba sa SSS i 99 osoba sa VSS, a zapošljavanje je u toku.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK