TUZLARIJE - BILTEN TK

18.02.2013.
Vlada TK
Pomoć Rudniku soli reprogramom dugovanja


Vlada Tuzlanskog kantona donijela je danas Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o odobravanju kredita DD Rudnik soli „Tušanj“ Tuzla. Ovom Odlukom odobren je reprogram vraćanja kredita koji je Vlada Kantona, na osnovu Odluke Skupštine Tuzlanskog kantona, 2002. godine dala rudniku u svrhu završetka izgradnje Rudnika soli „Tetima“ Tuzla.

U svom zahtjevu za reprogram, Rudnik je naveo da su razlozi neizmirenja obaveza nenaplaćena potraživanja od Fabrike sode d.d. Lukava, te izmirenje dospjelih obaveza iz prethodnog perioda, a kako bi se izbjegle eventualne tužbe od dobavljača. U toku 2010. godine Rudnik je izmirio obaveze po osnovu doprinosa za PIO iz perioda 2004 - 2005 godina u iznosu od 481.227, 60 KM, a izmiren je i dio obaveze prema Elektrodistribuciji.

Uzimajući u obzir navedeno kao i činjenicu da su se finansijske mogućnosti Rudnika soli stabilizovale zbog povećane proizvodnje i realizacije slane vode, zadovoljavajuće naplate potraživanja od kupaca, izmirenih obaveza iz prethodnog perioda i očekivanom većem prihodu usljed iskazanih potreba za većim količinama slane vode od Fabrike soli Tuzla i „Sisecam-Soda“ Lukavac, Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva je predložilo da Vlada Tuzlanskog kantona donese Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o odobravanju kredita Rudniku soli i istu uputi na Skupštinu kantona radi davanja saglasnosti.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK