TUZLARIJE - BILTEN TK

18.02.2013.
Vlada TK
Tuzlanski kanton pozitivan izuzetak u oblasti kulture

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je danas Informaciju o stanju u oblasti kulture na području Tuzlanskog kantona u 2012. godini. Za kompletnu sliku stanja u ovoj oblasti, treba uočiti tendenciju da se, već izvjesno vrijeme, prilike u oblasti kulture moraju posmatrati kao vjeran odraz teškoća i recesijskih refleksija, koje društvo inače trpi.

Promjene nabolje, koje su započete, zaustavljene su, osim u normativnom regulisanju i prilagođavanju propisa, što je razlog za to da, pojednostavljeno kazano, govorimo o jednoj vrsti proste reprodukcije, na kojoj kultura počiva već duže vrijeme, navode se u Informaciji. To stanje ima potrebu za nastavkom transformacije oblasti kulture, koju od početka prate teškoće i usporavanje ostvarenja potreba u vezi sa obimom i sadržajem djelatnosti, kako je to predviđeno državnom Strategijom razvoja kulture, te zahtjevima za novim unutrašnjim organizacionim i programskim promjenama, što je uslov za prilagođavanje novim zahtjevima koje postavlja „tržište“.

Sve izraženiji su problemi u izvršavanju obaveza osnivača ustanova kulture u opštinama, što je i dalje otvoreno i nedorečeno pitanje, koje se manifestuje kao neizbježna kočnica obavljanja redovnih aktivnosti. Iz godine u godinu je otežano finansiranje djelatnosti u kulturi, što je u 2012., godini izražene krize, manifestovano u nedostatku sredstava i daljem nagomilavanju problema. Nepostojanje jedinstvene državne politike i legislative, odnosno makro i mikro strategije u ovoj oblasti, što se trebalo prevazići državnom Strategijom razvoja kulture, ali se u praksi i dalje ispoljava „zadovoljavanjem“ na nivou manifestacionog, „reprezentativnog“, a ne kontinuiranog, masovnog, kreativnog i selektivnog u kulturi – u najširem smislu te riječi.

I pored toga, Tuzlanski kanton se može smatrati jednom vrstom pozitivnog izuzetka po kvalitativno i kvantitativno širokoj lepezi sadržaja aktivnosti, sve masovnijem uključivanju mladih kako stvaralaca, tako i interpretatora u mnoge vidove kulture, kao i po nizu manifestacija – i onih koje otprije imaju tradiciju, a koje opstaju i, čak, razvijaju se, ali i novih, koje dobivaju mjesto na bogatoj mapi sadržaja, zahvaljujući baš razumijevanju, podršci i neposrednoj pomoći društvene zajednice.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK