TUZLARIJE - BILTEN TK

21.02.2013.
Termoelektrana ˝Tuzla˝
Blok 6 svečano pušten u rad




Današnjoj svečanosti u povodu puštanja u rad revitalizovanog Bloka 6 snage 215 MW u Termoelektrani "Tuzla" prisustvovale su brojne zvanice, iz svih nivoa vlasti. Za veliki broj okupljenih upriličena je prezentacija Bloka 6 nakon čega je i zvanično pušten u rad.



Govoreći o značaju Bloka 6, kao i poslovanju Elektroprivrede Bosne i Hercegovine, prisutnima su se obratili direktor TE Tuzla Izet Džananović, generalni direktor JP Elektroprivreda BiH Elvedin Grabovica, federalni ministar energetike, rudarstva i industrije Erdal Trhulj, te premijer Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić.



Projekat revitalizacije koštao je 125 miliona KM i finansiran je od strane JP Elektroprivreda Bosne i Hercegovine. Radni vijek Bloka produžen je za dodatnih 15 godina, poboljšana je pogonska spremnost, povećan stepen korisnog djelovanja i znatno smanjena emisija polutanata.

Primjenom najmodernijih tehnologija postignuto je povećanje energetske efikasnosti, postignuti značajni ekološki efekti, te smanjenja emisija NOx i prašine.



Blok 6 će godišnje proizvoditi 1100 GWh

Revitalizacija je obuhvatila revitalizaciju kotlovskog postrojenja, turbine, rashladnog tornja, elektropostrojenja, elektrofiltera, transporta šljake i pepela, te zamjenu sistema automatike. Na današnjoj prezentaciji rečeno je da je povećana instalisana snaga Bloka 6 za 8 do 10 MW po osnovu povećanja energetske efikasnosti, a godišnja proizvodnja električne energije Bloka 6 snage 215 MW iznosit će 1100 GWh.



Angažovane domaće kompanije

Direktor Termoelektrane "Tuzla", Izet Džananović, istakao je angažovanje domaćih kompanija u revitalizaciji Bloka 6: Energoinvesta Sarajevo, Elkom ITT Tuzla (TTU), IRM Tuzla (Remontmontaža), Tehnograd Tuzla i Tehnopetrol Sarajevo, kao i učestvovanje stručnih kadrova JP Elektroprivreda BiH i TE Tuzla. Uz pobrojane, na revitalizaciji su radile i kompanije iz Poljske, Njemačke i Hrvatske.



Uz mnoge korisne podatke koji su rečeni u jednosatnoj prezentaciji istaknuto je i da je izgradnja kompleksa Termoelektrane realizovana etapno od 1959. do 1978. godine. Sa ukupno instalisanom snagom od 715 MW, prosječna godišnja proizvodnja isznosi oko 3.100 GWh uz potrošnju uglja od oko 3, 3 miliona tona.
U sklopu osnovne djelatnosti TE Tuzla proizvodi i isporučuje toplotnu energiju za sistem daljinskog grijanja Tuzle i Lukavca, kao i tehnološku paru za potrebe industrije.



Planovi za 2013 godinu

Za Elektroprivredu BiH prošla godina bila je uspješna sa ukupnim prihodom od 926 miliona KM, uz dobit koja iznosi 7, 1 miliona KM. U 2013. godini planiraju proizvodnju 7286 GWh električne energije, prihod 998 milona KM, ulaganja 390 miliona KM, te dobit 10 miliona KM.



Planirana je i dalja modernizacija i prestruktuiranje rudnika i same EPBiH, kao i dalje aktivnosti na izgradnji novih zamjenskih kapaciteta i novih novih kapaciteta na bazi obnove resursa. Uz podršku predstavnika svih nivoa vlasti premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić danas, 21. Februara. 2013. godine tačno u podne pustio je u rad Blok 6.

S.M.