TUZLARIJE - BILTEN TK

20.02.2013.
Vlada TK
1.900.000 KM za pomoć javnim preduzećima i privrednim društvima

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Informaciju o utrošku sredstava sa budžetske pozicije "Intervencije javnim preduzećima i privrednim društvima" sa postignutim efektima za 2012. godinu. Prema Izmjenama i dopunama Budžeta Tuzlanskog kantona za 2012. godinu za pomoć ili intervencije javnim preduzećima i privrednim društvima sa većinskim državnim kapitalom planirano je 1.900.000, 00 KM, od čega je realizirano 1.477.479, 88 KM ili 77, 76%. Kako je istaknuto sva privredna društva opravdala su namjensko korištenje dodijeljenih sredstava. Kada su u pitanju efekti, veoma je važno da su zadržana sva radna mjesta u privrednim društvima nad kojima nadzor i upravljanje vrši Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva. U 2012. godini je zaposleno 57 novih radnika i to 39 radnika raznih zanimanja i 18 pripravnika.

U „TTU“ Tuzla je uposleno 27 radnika svih zanimanja kao i 8 pripravnika, „Livnici čelika“ Tuzla („Bosnia Valves“ Tuzla) 7 radnika, također svih zanimanja kao i 4 pripravnika. U društvu „Elektromontaža“ Tuzla uposlen je 1 pripravnik, a u Fabrici obuće „Aida“ Tuzla 1 radnik sa visokom stručnom spremom. U Rudniku soli „Tuzla“ uposlena su 4 radnika i 4 pripravnika dok je u resornom Ministarstvu uposlen 1 pripravnik sa visokom stručnom spremom.

Nastavljena je aktivnost na uvezivanju radnog staža radnicima koji su stekli uslove za penzionisanje. Zbrinuta su 34 radnika u Fabrici obuće „Aida“ dd Tuzla koji su proglašeni kao tehnološki višak, te je obezbijeđena zdravstvena zaštita svim radnicima privrednih društava sa većinskim državnim kapitalom, čiji obveznici plaćanja zdravstvenog osiguranja nisu bili u mogućnosti izvršavati ovu zakonsku obavezu.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK