TUZLARIJE - BILTEN TK

27.02.2013.
Vlada TK
Usvojen Izvještaj o realizaciji eksterne mature u gimnazijama




Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je danas Izvještaj o realizaciji programa izvođenja eksterne mature u općim gimnazijama Tuzlanskog kantona u školskoj 2011/2012. godini.

Ove godine, za razliku od drugih prethodnih, može se konstatovati da je Univerzitet, na čelu sa menadžment timom, pokazao pozitivan interes za maturu koja se već 7 godina odvija u Tuzlanskom kantonu. Očekivati je da će ovaj trend intenzivnije biti nastavljen narednih godina i da će Univerzitet smjelije ući u projekte uspostavljanja završnog ispita u svim srednjim školama, što će biti u vezi sa upisnom politikom na Univerzitet.

S ciljem dobivanja relevantnih podataka i mišljenja direktnih učesnika u ovom procesu, te o stepenu njihovog zadovoljstva sa ukupnom organizacijom, procedurama, dokumentima, te sadržajem testova i zadataka Pedagoški zavod Tuzlanskog kantona je, i ove godine vršio istraživanje među učenicima – maturantima nakon polaganja mature. Na osnovu rezultata istraživanja, slobodnih odgovora učenika, nastavnika i savjetnika Pedagoškog zavoda TK, moguće je izvesti zaključak da bi trebalo redefinisati i ojačati odgovornost maturalnih organa, Kantonalne maturalne komisije i Kantonalnih predmetnih komisija, omogućiti im da sa nastavnicima kontinuirano rade tokom cijele godine, a u vezi sa definisanjem kataloga znanja i ispitnih materijala. Sve s ciljem kako bi se učenici pravovremeno pripremili, a rezultati bili bolji.

Polaganje eksterne mature potrebno je planirati za sva usmjerenja gimnazije. Raditi sa učenicima od 1. razreda na profesionalnoj orijentaciji i pravom izboru izbornih predmeta, te ulozi trećeg izbornog predmeta, koji se ne polaže na maturi, i koji ima za cilj pomoći učenicima da dobiju dodatne kompetencije u skladu sa njihovim afinitetima i potrebama u nastavku univerzitetskog školovanja. Na kraju, može se konstatovati da se željno čeka aktivnost uspostave Državne mature, jer se radi o veoma zahtjevnom poduhvatu organizacije grandioznog sistema eksternog vrednovanja rezultata učenja svršenih gimnazijalaca, u vrijeme oskudice finansijskih sredstava.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK                


Gimnazija "Meša Selimović"