TUZLARIJE - BILTEN TK

06.03.2013.
Ministar Hadžić sa saradnicima posjetio načelnike općina Doboj Istok i Gračanica


S ciljem upoznavanja sa problemima sa kojima se suočavaju lokalne zajednice iz oblasti trgovine, turizma i saobraćaja ministar Senaid Hadžić sa saradicima jučer je posjetio načelnike općina Doboj Istok i Gračanica.


Doboj Istok


Osim upoznavanja sa problemima s kojima se općine susreću, a koje su u nadležnosti Ministarstva ministar Hadžić je sa saradnicima načelnicima prezentirao planirane aktivnosti Ministarstva u 2013. godini, a koje se prije svega odnose na snažniju promociju domaćih proizvoda i turističkih potencijala, ali i energičniju aktivnost na suzbijanju nelegalnog prijevoza putnika.

“Sve ovo želimo postići i imamo potencijal da pokrenemo ove aktivnosti, ali nam je za njihovu realizaciju neophodna podrška lokalnih zajednica” istakao je ministar Hadžić, te dodao da će Ministarstvo u skladu sa svojim nadležnostima, poduzeti sve neophodne aktivnosti kako bi se uklonile eventualne barijere te intenziviralo rješavanje svih pitanja koja su u nadležnosti Ministarstva. Ovom prilikom razgovaralo se i o provođenju Operativnog plana mjera za suzbijanje nelegalnog rada u oblasti cestovnog prijevoza, funkcionisanju linijskog i vanlinijskog kao i taksi prijevoza, uređenju autobuskih stajališta i taksi štandova, finansiranju saobraćajne infrastrukture, rješavanju pitanja iz oblasti turizma i trgovine, a sve u vezi sa aktivnostima koje su na ovom planu realizirale lokalne zajednice. Posebna pažnja posvećena je budućoj promociji turističke ponude svake lokalne zajednice na području Tuzlanskog kantona, ali i adekvatnom utrošku sredstava koja se općinama dodjeljuju za obnovu i rekonstrukciju kulturno historijskih spomenika i objekata, kao i sakralnih objekata na području Tuzlanskog kantona.


Gračanica


Načelnik općine Doboj Istok Kemal Bratić izrazio je zadovoljstvo ovom posjetom, kao i činjenicom da je „iz prve ruke“ dobio informacije o planiranim aktivnostima Ministarstva u narednom periodu, u čemu će Općina Doboj Istok uzeti aktivno učešće, posebno kada se radi o promotivnim aktivnostima „Kupujmo domaće“.

Načelnik Općine Gračanica Nusret Helić istakao je kako je zadovoljan što je kao prioritet, kada je u pitanju putna infrastruktura, planiran završetak radova i rekonstrukcije na regionalnom putu Gračanica - Srebrenik, kao dionice od posebnog značaja za život građana i privrede na ovom području. Na kraju sastanaka zaključeno je da se sva otvorena pitanja i sugestije upute direktno Ministarstvu koje će u najskorije vrijeme nastojati dati adekvatne odgovore, ili ukazati na najefikasniji put njihovog rješavanja.

U ime Ministarstva, osim ministra Hadžića, današnjim sastancima su prisustvovali pomoćnici Ministra Nenad Lukanović i Ekrem Avdić, direktor Direkcije cesta Sulejman Brkić, te predsjednik Turističke zajednice TK Hasan Sejdinović.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje