TUZLARIJE - BILTEN TK

15.05.2008.
15. maj obilježen polaganjem cvijeće na spomen obilježja


U povodu 15. maja danas je delegacija Općine Tuzla, Vlade TK, boračkih, stranačkih i nevladinih organizacija položeno je cvijeće te odata počast vojnim i civilnim žrtvama minulog rata. Delegacije su prvo položile vijence na spomeniku u ulici Armije BiH, zatim pored fontane na Brčanskoj Malti podignute u znak sjećanja na ovaj događaj, a onda je ceremonija obilježavanja početka rata i odbrane Tuzle nastavljena na Slanoj Banji.

Značajni datumi prilika su da se sjetimo svih koji su u raznim periodima poginuli braneći Tuzlu i Bosnu i Hercegovinu. Tako je bilo i danas te su delegacije obilaženjem svih spomen obilježja na Slanoj Banji odali dužno poštovanje žrtvama rata.


Željko Knez
- Imam zadovoljstvo da danas prvi put prisustvujem obilježavanju 15. maja, značajnoj godišnjici za Tuzli, i ne samo za Tuzlu nego i tuzlansku regiju, a i cijelu Bosno i Hercegovinu. Ono što se dešavalo nakon 15. maja predstavljalo je jedan nuklus nove Bosne i Hercegovine ali na starim tradicijama koje uvažavaju i nacionalnu i vjersku pripadnost, kao i svaku drugo vrijednost koje su proistekle iz bivših tekovina AVNOJ-a. Danas, i ovih dana kada nam Ilija Jurišić boravi u zatvoru, dok nas optužuju da smo mi krivci za "kolonu", samo je nastavak politike Beograda koja se pokušava na jedan perfidan način sprovesti, rekao je Željko Knez, savjetnik člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović prokomentarisao je događaje koji su se na današnji dan prije šesnaest godina dogodili u Tuzli sljedećim riječima:

- Fondacija Istina Pravda Pomirenje podnijla je krivičnu prijavu protiv Mileta Dubajića i nekoliko njegovih oficira za napad na Tuzlu kao i za granatiranje Tuzle. Napad na Tuzlu dogodio se 15. maja, Dubajić je unutar kasarne počinio niz teških krivičnih djela. Prije svega opljačkao je državnu imovinu, vlasništvo Bosne i Hercegovine kao i vlasništvo Tuzle, Lukavca i Srebrenice, uzevši svo naoružanje te ih natovario na kamione koji nisu predviđeni za to. Zatim je prijetio da će sravniti Tuzlu ukoliko mu delegacija parlementaraca ne dođe u kasarnu, koje je poslije zadržavo i stavio da mu budu živi štit. U kamione koji su predviđeni za ljude on je stavio mine, a ljudi su sjedili na njima, to je krivično djelo. Bio je na čelu vojne kolone, u sredini i zadnjem dijelu kolone su bili eksplozivi a nikoga nije obavijestio šta se sve tu nalazi.
Njegovi rezervisti su ranili policajce, zatečena policija je uzvratila a onda su svi bili iznenađeni tolikim eksplozijama.
On krivac, svjedok je protiv nevinog Ilije Jurišića, koja ironija na današnji dan. Žele da štite Mileta Dubajića i da bacaju prašinu u oči roditelima poginule djece, štite krivca.








15. Maja 1992. godine građani Tuzle su stali u odbranu svog grada i cijele Bosne i Hercegovine i time još jednom pokazali svoju opredjeljenost za cjelovitu, nezavisnu i suverenu Bosnu i Hercegovinu. Na Slanoj Banji prigodnim govorom prisutnima se obratio načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović, prisjećajući se samog početka rata u Bosni i Hercegovini pa do današnjih dana. Smatra da se neke činjenice moraju znati i pamtiti da bi se i razumjelo sve što je kasnije uslijedilo.

S.M.