TUZLARIJE - BILTEN TK

14.03.2013.
Održana 66. Redovna sjednica
Utvrđen Program rada Vlade TK za 2013. godinu




Analizirajući trenutnu situaciju na Tuzlanskom kantonu i u BiH, Vlada Kantona je konsultujući već izrađene studije i dokumenta koja prate stanje i napredak u BiH donijela danas Program rada Vlade za 2013. godinu. Neke od aktivnosti bit će nastavak već započetih projekata u koordinaciji sa vladama BiH i FBiH, kao što je npr. ubrzanje operativnih aktivnosti u kreiranju povoljnijeg poslovnog okruženja, naročito kada je u pitanju uklanjanje administrativnih barijera za razvoj poduzetništva.

U ovom kontekstu i u narednom periodu, insistirat će se na jačem socijalnom dijalogu poslodavaca, sindikata i Vlade, uz podizanje društvene i etičke odgovornosti poslodavaca utemeljenoj na njihovim zakonskim obavezama o ekonomsko-socijalnoj sigurnosti radnika.

Vodeći se osnovnim načelima vrijednosti, u vremenu nove ekonomske krize u Evropi i okruženju, Vlada Kantona će i u 2013. raditi na realizaciji četiri osnovna strateška cilja, a to su: poboljšanje ekonomskog položaja Tuzlanskog kantona, razvoj ljudskih resursa i unapređenje kvaliteta života, smanjenje i pravednija potrošnja, kao i učinkovitija organizacija organa uprave i promjena sistema društvenih vrijednosti.

Strukturne mjere za unapređenje poslovne okoline, ubrzanja oporavka i ekonomskog rasta Kantona, sprovodit će se realizacijom prethodno donesenih strateških dokumenata na nivou Kantona, na prvom mjestu Strategije razvoja Tuzlanskog kantona do 2013. godine, Strategije zapošljavanja u Tuzlanskom kantonu i Strategije razvoja poljoprivrede u Tuzlanskom kantonu, kao i prioritetne razvojne ciljeve u pogledu poboljšanja društvenog položaja mladih sadržanih u Akcionom planu politike za mlade. Poboljšanje ekonomske strukture traži razvoj ljudskih kapaciteta i konkurentnosti, priliv investicija, iskustvo, ekološku održivost, internacionalizaciju i ekonomiju znanja. Navedene ciljeve Vlada će ostvariti poboljšanjem ekonomskog položaja Tuzlanskog kantona, razvojem ljudskih resursa i unapređenjem kvaliteta života, smanjenjem i pravednijom potrošnjom, kao i učinkovitijom organizacijom organa uprave i promjenom sistema društvenih vrijednosti.

Poboljšanje ekonomskog položaja Tuzlanskog kantona Vlada će nastojati postići podrškom proizvodnji namijenjenu kako domaćem tako i inostranom tržištu, inicirajući nove investicije i privlačeći strana ulaganja. U cilju razvijanja javno-privatnog partnerstva, implementirat će se doneseni Zakon o javno-privatnom partnerstvu i raditi na njegovoj promociji. Realizirat će se programi podrške jačanju kapaciteta malih i srednjih poduzeća i obrta u cilju stvaranja mogućnosti za novo zapošljavanj, kao i Program mjera za unaprjeđenje poslovnog ambijenta na Tuzlanskom kantonu. U 2013. godini radit će se i na realizaciji projekta Unaprjeđenja poslovnog ambijenta na Tuzlanskom kantonu s ciljem privlačenja novih investicija, koji se sprovodi u saradnji sa Međunarodnom finansijskom korporacijom, koji će doprinijeti, između ostalog povećanju konkurentnosti kantona putem smanjenja troškova i rizika poslovanja, povećanju transparentnosti u provođenju administrativnih postupaka na kantonalnom nivou, jačanju kapaciteta za privlačenje investicija i olakšavanje ulaganja na kantonalnom nivou.

Prioritetni cilj Ministarstva rada, socijalne politike i povratka
Kantona je smanjiti stopu dugoročno nezaposlenih i drugih teško zapošljivih kategorija nezaposlenih osoba, odnosno povećati stopu zaposlenosti mladih i stopu zaposlenosti dugotrajno nezaposlenih. Planirana je izrada Akcionog plana za provedbu Okvirnog programa mjera za nova i bolja radna mjesta, kao i provedba Programa podrške razvoju poljoprivrede i podrške razvoju ruralnih područja.

U oblasti turizma će se posebna pažnja usmjeriti na pojačanu kampanju i prezentaciju turističkih resursa TK, izradu “Osnova strategije razvoja turizma na području Tuzlanskog kantona”, izradu i donošenje Zakona o turističkoj djelatnosti za područje Tuzlanskog kantona, te donošenje odgovarajućih podzakonskih akata.

U oblasti saobraćaja posebna pažnja bit će usmjerena na izradu Postizanje uravnoteženog i održivog razvoja svih dijelova i općina Kantona preko izgradnje putne i saobraćajne infrastrukture, s akcentom na razvoj Međunarodnog aerodroma Tuzla, što podrazumijeva izradu Osnova strategije razvoja regionalnih cesta Tuzlanskog kantona za period 2013-2023 godina, izradu kantonalnog daljinara i minimalnih vremena redova vožnje za kantonalne i općinske linije na području Tuzlanskog kantona, izmjenu Zakona o cestovnom prijevozu, suzbijanje nelegalnog rada u oblasti prijevoza na području TK.

Kada je u pitanju razvoj ljudskih resursa i unapređenje kvaliteta života, osnovni i prioritetni zadatak Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona u 2013. godini povećati ukupni stepen sigurnosti na području Tuzlanskog kantona, koji se mjeri brojnošću i intenzitetom sigurnosnih pojava usmjerenih na ugrožavanje života, lične i imovinske sigurnosti građana, a direktno i indirektno se reflektuju na kvalitet življenja i ukupno zadovoljstvo građana Kantona, iskazano kroz jačanje njihovog povjerenja u policiju i spremnost za međusobnu saradnju.

Također, planiran je i nastavak reforme osnovnog i srednjeg obrazovanja i dalje afirmacije visokog obrazovanja na području Tuzlanskog kantona, organizaciono umrežavanja ustanova osnovnog i srednjeg obrazovanja na području Tuzlanskog kantona, prilagođavanje obrazovnih programa potrebama tržišta rada i poticanje obrazovanja deficitarnih struka, jačanje prostornih, tehničkih i kadrovskih kapaciteta u sferi obrazovanja i nauke, stvaranje ambijenta za razvoj i zadovoljenje kulturnih potreba stanovništva Tuzlanskog kantona, kao i razvoj sporta i povećanje uključenosti stanovnika u sportske aktivnosti. Također, planirana je priprema preporuka za obrazovnu upisnu politiku na području Tuzlanskog kantona, kao i je izrada Akcionog plana za mlade Tuzlanskog kantona za period 2013 – 2014.

Nastavit će se započete aktivnosti za dalji razvoj JZU UKC Tuzla kroz uvođenje promjena u planiranju rada i razvoja a posebno finansija, organizovanju i kontroli uz efikasno upravljanje ljudskim resursima, što će omogućiti stabilizaciju i finansijsku konsolidaciju ustanove koja ima prioritetan značaj u zdravstvenom sistemu Tuzlanskog kantona

Ministarstvo finansija predložit će Vladi Tuzlanskog kantona inicijativu o donošenju Zakona o budžetskoj odgovornosti korisnika budžetskih sredstava Budžeta Tuzlanskog kantona, kojim bi se uredila pravila o ograničenju budžetske potrošnje, ojačala odgovornost za zakonito, namjensko i svrsishodno korištenje budžetskih sredstava, te ojačao sistem kontrole i nadzora u cilju osiguranja fiskalne odgovornosti i transparentnosti, odnosno dugoročne održivosti javnih finansija, navodi se, između ostalog, u Programu rada Vlade Tuzlanskog kantona za 2013. godinu.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje