TUZLARIJE - BILTEN TK

14.03.2013.
Održana prezentacija na temu:
˝Mogućnosti razvoja općina putem emitiranja vrijednosnih papira˝


Jučer je, u prostorijama Vlade Tuzlanskog kantona, Ministarstvo razvoja i poduzetništva Tuzlanskog kantona organiziralo prezentaciju na temu „Mogućnosti razvoja općina putem emitiranja vrijednosnih papira“, namijenjenu čelnim ljudima općina Tuzlanskog kantona, te njihovim saradnicima nadležnim za oblast finansija i poduzetništva.



Učesnici su imali priliku informisati se o procesu i mogućnostima razvoja općina putem emitiranja vrijednosnih papira o čemu je govorio prof.dr. Mehmed Ganić, vanredni profesor Međunarodnog univerziteta u Sarajevu (IUS).

S obzirom da je Općina Tešanj uspješno realizirala proces emitiranja općinskih obveznica, iskustva ove Općine prisutnima je prezentirao gdin Hamzalija Hojkurić, pomoćnik Općinskog načelnika za finansije i ekonomiju Općine Tešanj.

Kako bi se učesnici upoznali sa mogućnostima ulaganja finansijskih sredstava u uspješan vid razvoja poduzetničke infrastrukture, jedan od prezentatora bio je i gdin Muris Nišić, direktor JP Razvojno – poduzetničkog centra Tuzla - Inkubatora “Lipnica” d.o.o., koji je prezentovao rezultate koji su ostvareni u radu ovog Centra.



Pored navedenog, učesnicima su prezentirane i osnovne karakteristike Zakona o javno-privatnom partnerstvu Tuzlanskog kantona koji je usvojen u novembru 2012. godine, čime je kreiran zakonski okvir za realizaciju projekata javno-privatnog partnerstva na području Kantona.

Cilj organiziranja prezentacije bio je informirati predstavnike lokalnih zajednica sa područja Tuzlanskog kantona o načinima prikupljanja dodatnih sredstava za finansiranje projekata od značaja za razvoj poduzetništva, ali i cjelokupni razvoj lokalnih zajednica.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje