TUZLARIJE - BILTEN TK

15.05.2008.
Veći angažman lokalnih zajednica u procesu deminiranja


Direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Zdenko Tadić danas je u Tuzli organizovao sastanak na kojem su predstavnici svih općina Tuzlanskog kantona razgovarali sa premijerom Tuzlanskog kantona Enesom Mujićem, šefom Ureda Fondacije za deminiranje i pomoć žrtvama mina Romanom Turšićem i predstavnicima BH MAC-a o zajedničkom angažmanu na poslovima deminiranja u Tuzlanskom kantonu.



ITF je naime izrazio spremnost da uloži dvostruka sredstva koja za deminiranje izdvoji lokalna zajednica odnosno Kanton i općine.
Riječ je o slovenačkoj Fondaciji koja je u BiH prisutna već 10 godina i u tom periodu preko ove Fondacije u BiH je realizovano 110 miliona dolara donatorskih sredstava i očišćeno 36 miliona metara kvadratnih terena. Prema riječima gospodina Turšića ova Fondacija ima ekskluzivno pravo da posreduje u realizaciji donacija Sjedinjenih Američkih Država, namijenjenih za deminiranje na Balkanu.

Iskustva širom BiH pokazuju da je zajedničko obezbjeđenje sredstava lokalne zajednice i ITF-a izuzetno efikasan model koji privlači i sredstva drugih donatora.
Svi predstavnici općina danas su izrazili spremnost da učestvuju u ovom projektu, a Vlada Tuzlanskog kantona je već planirala 100 000 KM za ove namjene.

„Ovo su inicijalna i vrlo skromna sredstva, ali je važno započeti ovaj proces i iskoristiti volju prijatelja iz svijeta da zajedno s nama intenzivnije radimo na deminiranju terena. Vjerujemo u ovaj projekat i Vlada kantona će u budžetima narednih godina planirati i veća sredstva“ istakao je premijer Mujić.
Prema procjenama stručnjak za potpuno deminiranje Tuzlanskog kantona neophodno je prema sadašnjim cijenama izviđanja i deminiranja oko 200 miliona maraka.
Danas je dogovoreno da će Vlada Tuzlanskog kantona sa ITF-om potpisati Memorandum o razumijevanju, u okviru kojeg će potom sa svakom općinom pojedinačno biti potpisivani aneksi koji će precizirati izdvojena sredstva za deminiranje i projekti koji će biti deminirani tim sredstvima, a u skladu sa usvojenom listom prioriteta odnosno Programom deminiranja Tuzlanskog kantona za 2008. godinu.
Svi učesnici današnjeg sastanka izrazili su nadu da će već u narednoj budžetskoj godini biti planirana daleko veća sredstva za deminiranje u Tuzlanskom kantonu.


Odjeljenje za informisanje
Vlade Tuzlanskog kantona

Priredio(la): S.M.