TUZLARIJE - BILTEN TK

28.03.2013.
Potpisan Memorandum o razumijevanju za provođenje projekta
„Obrazovanje po mjeri djeteta – BiH na putu ka EU“ u TK
U Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona danas je potpisan Memorandum o razumijevanju, između Save the Children-a, Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona i resornog ministarstva Tuzlanskog kantona, o provođenju projekta „Obrazovanje po mjeri djeteta – BiH na putu ka EU“.



Memorandum su potpisali ministrica, prof. dr. Nađa Avdibašić-Vukadinović, Andrea Žeravčić, direktorica Save the Children-a i Adem Šehidić, direktor Pedagoškog zavoda TK.

Potpisivanje Memoranduma formalizuje sporazum o provođenju projekta, a u vezi je sa jačanjem kapaciteta škola kroz obuke iz primjene metodologije Indeksa inkluzivnosti, Obrazovanja za društvenu pravdu i socijalne kohezije kako bi se postigle inkluzivne promjene u školskoj kulturi, politici i praksi.



Ministrica, prof. dr. Nađa Avdibašić-Vukadinović je istakla važnost realizacije projekta:“Primarna aktivnost projekta jeste poboljšati uslove kako bi svako dijete bilo obuhvaćeno programom predškolskog odgoja i obrazovanja. Aktivnostima su planirane obuke i osposobljavanje odgajatelja i nastavnog kadra, kako bi implementacija predškolskog odgoja zaživjela, a sve u cilju kvalitetnog odgojno-obrazovnog procesa. U toku realizacije projekta bit će opremljena po jedna učionica u 58 osnovnih škola za potrebe predškolskog odgoja i obrazovanja.“
„Promocija integracije i metodologije inkluzivnosti ima cilj uklanjanje prepreka i omogućavanje kvalitetnog učenja kao i ostvarivanje jednakih šansi razvoja djece. Na samu inkluziju gledamo jednim širim holističkim pogledom, te nastojimo da širu zajednicu uključimo u projekte. Projekat će donijeti dosta dobrog za djecu Tuzlanskog kantona, “ kazala je Andrea Žeravčić, direktorica Save the Children-a.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK