TUZLARIJE - BILTEN TK

28.03.2013.
Nova skupštinska većina odbila Vladin prijedlog Budžeta
Budžet za 2013. nije usvojen




Nakon što je poslanička rasprava o Budžetu TK okončana oko 14 sati uslijedilo je par pauza poslije kojih se pristupilo glasanju. Budžet nije dobio potrebnu većinu.

Neusvajanje Budžeta diže krizu u Kantonu na maksimalni nivo jer nakon 31. marta nikakve isplate iz Budžeta neće biti moguće.

Bez obzira šta pričali i kako opravdavali svoje postupke jedna činjenica je nepobitna. Poslanici koji su glasali za odbijanje Budžeta prije mjesec dana su glasali za njega dok je bio u nacrtu. Da je bilo dobre volje i da nije igara iza scene, razlike između Prijedloga i Nacrta ne bi ni bilo, kao ni brojnih amandmana. Očito je da je Budžet od obje strane iskorišten kao sredstvo za stranački rat i odgovornost za buduća dešavanja je na svima, nevinih u Skupštini TK nema.

Direktnu štetu od neusvajanja Budžeta neće imati ni jedni ni drugi, ispaštat će stanovnici Tuzlanskog kantona jer od 31. marta dolazi u pitanje funkcionisanje svih javnih službi koje se finansiraju iz Budžeta. Indirektna šteta doći će na naplatu kad tad, izbori su narodne godine.

S.M.

Vezani tekst:
Jedni u klin, drugi u ploču