TUZLARIJE - BILTEN TK

25.04.2013.
Vlada TK
Započeta izrada kantonalnog daljinara i minimalnih vremena vožnje


S ciljem izrade kantonalnog daljinara i minimalnih vremena vožnje na cestama Tuzlanskog kantona danas je u prostorijama Ministarstva trgovine turizma i saobraćaja održan sastanak Komisije za izradu ovog dokumenta neophodnog za izradu redova vožnje u unutrašnjem cestovnom prijevozu.



Nakon usvajanja, ovi dokumenti, koji će biti dio federalnog daljinara i minimalnih vremena vožnje na cestama FBiH, će biti obavezno primjenjeni kod prvog narednog usklađivanja autobuskih redova vožnji u unutrašnjem cestovnom prijevozu.
Inače, posljedni daljinar i minimalna vremena vožnje na cestama Federacije BiH se primjenjuje od mjeseca maja 1999. godine, te je evidentno da je u proteklom vremenskom periodu došlo do promjena demografske strukture stanovništva, broja vozila, stanja saobraćajne infrastrukture i objekata uz ceste, koje iziskuju dogradnju postojećeg transportnog sistema.

U izradu ovih dokumenta planirano je uključivanje stručnih lica iz federalnog ministarstva prometa i komunikacija, kantonalnog ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja kao i predstavnika svih trinaest općina na području našeg kantona, prijevoznika koji obavljaju linijski prijevoz putnika kao i predstavnika strukovnih udruženja koji djeluju u okviru kantonalne privredne komore.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK