TUZLARIJE - BILTEN TK

22.04.2013.
Održana promocija projekta:
˝Unaprjeđenje inkluzivnog obrazovanja u Tuzlanskom kantonu˝
Protekle sedmice u Hotelu Tuzla se održala završna promocija projekta "Unaprjeđenje inkluzivnog obrazovanja u Tuzlanskom kantonu" kojeg je u saradnji sa Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK, Pedagoškim zavodom Tuzlanskog kantona realizovalo Društvo ujedinjenih građanskih akcija DUGA-Sarajevo, u periodu od marta 2010. godine do aprila 2013. godine.



O značaju ovog projekta za obrazovne institucije je govorila Mersija Jahić, pomoćnica ministrice obrazovanja u Vladi TK, Adem Šehidić, direktor Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona, a prezentaciju projektnih rezultata je predstavio savjetnik za obrazovanje Sead Jahić.

Zana Delić, edukatorica-rehabilitatorica na projektu je predstavila priručnik "Priručnik za formiranje i djelovanje grupe za vršnjačku podršku u osnovnoj školi", nastao kao rezultat svih aktivnosti tokom realizacije projekta.



Veoma bitno za istaći je da su i učenici JU OŠ “Vukovije” imali priliku da predstave dio inkluzivnog obrazovanja putem igrokaza “Mala mrlja”, a učenik Salih Avdić iz JU OŠ “Kalesija” je izveo kompoziciju “Kad ja pođoh na Bembašu ”.

Obraćanje donatora:

Predstavnici LIGHT for the World, žele čestitati partnetskoj organizaciji Društvo ujedinjenih građanskih akcija - DUGA, Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona, Pedagoškom zavodu Tuzlanskog kantona i svim ostalim ključnim sudionicima koji su bili uključeni i koji su se s velikim izazovom ozbiljno pozabavili pitanjima djece s ciljem uključivanja svih osoba s različitim mogućnostima i potrebama u obrazovni sistem stavljajući poseban naglasak na uključivanje djece s teškoćama u razvoju. U okviru ove posljednje dvije godine mnogo toga se postiglo, na primjer: škole su otvorenije, nastavnici su prošli edukacije i stekli nova znanja, te su spremni sudjelovali u inkluzivnom obrazovanju, porodice i lokalne zajednice su svjesnije svoje uloge i podrške koju pružaju, edukatorice su vodile ovaj program s velikom predanošću i kreativnosti ... ali postoje dvije stvari koje mi posebno izdvajamo:

• Prvo, tokom naših posjeta smo primijetili da su se desile promjene kod svih aktera uključenih u projektne aktivnosti, te da su svi shvatili važnost i potrebu uključivanja osoba s različitim potrebama.
• I drugo, jako smo sretni, jer je evidentno da su ´´DUGA´´, Pedagoški zavod Tuzlanskog kantona i obrazovne vlasti ojačali kad je u pitanju inkluzivno obrazovanje što će u narednom periodu dovesti do šireg uticaja i adekvatnijeg rješavanja problematike osoba sa teškoćama.

S.Mešanović