TUZLARIJE - BILTEN TK

19.04.2013.
Nakon redovne održana hitna sjednica Skupštine TK
Smijenjen ministar unutrašnjih poslova
Donesena Odluka o privremenom finansiranju





Nakon 35. redovne sjednice održana je i hitna Sjednica Skupštine TK na kojoj je glasovima nove parlamentarne većine donesena odluka o smjeni ministra unutrašnjih poslova Amira Husića. U diskusiji koja je prethodila ovoj odluci rečeno je između ostalog da je Husić vrijeđao poslanike, psovao, te da su protesti policajaca narušili sigurnost poslanika, pa čak i dignitet Skupštine TK.

Ono što je važnije od smjene ministra Husića je da je na istoj sjednici usvojena i izmjena odluke o privremenom finansiranju Tuzlanskog kantona. Navodno, ovom izmjenom omogućeno je isplata plaća za mart i druge naknade budžetskim korisnicima. S obzirom da ovu mogućnost do sada nije niko spominjao tek treba vidjeti da li Zakon o budžetima dopušta mogućnost privremenog finansiranja nakon 31. marta. Brzim uvidom u navedeni Zakon čini se da takva mogućnost ne postoji jer je posljednji stav člana 21. više nego jasan: "Ukoliko se Budžet ne usvoji do 31. marta, nakon toga se neće realizovati rashodi u bilo koju svrhu, osim otplate zajmova, sve dok se budžet ne usvoji." Moguće je da postoji neka izmjena navedenog Zakona za koju ne znamo ali ako ne postoji onda bi budžetski korisnici ipak trebali da sačekaju prije nego se počnu radovati isplati plaća.

Takođe, nejasne su i okolnosti zakazivanja i održavanja ove hitne sjednice kojoj poslanici SDP-a nisu prisustvovali. Iako su na prvi pogled odluke donesene na ovoj sjednici Skupštine jasne, za očekivati je da će već sutra, nakon što se oglasi i druga strana, puno toga biti nejasno i diskutabilno.

S.M.