TUZLARIJE - BILTEN TK

19.04.2013.
Završena 35. sjednica Skupštine TK
Vijest bi bila da nepovjerenje Vladi nije izglasano




Nakon sati i sati pauza i rasprava, zasjedanje Skupštine TK završeno je u večernjim satima očekivanim izglasavanjem nepovjerenja Vladi TK i isto tako očekivanim pokretanjem pitanja zaštite vitalnog nacionalnog interesa. Iako se na prvi pogled čini da je epilog današnje sjednice identičan sjednici na kojoj je izglasana smjena Vlade radi se o tome da se u Ustavu kantona spominju i "smjena" i "izglasavanje nepovjerenja" pa je očita namjera skupštinske većine bila da odradi i jedno i drugo.



Današnjom sjednicom politički problemi Tuzlanskog kantona, koji je do prije godinu dana bio jedan od stabilnijih u FBiH, prebačeni su na odlučivanje Ustavnom sudu FBiH koji nema dovoljno sudija da o njima odlučuje. Oni drugi problemi, funkcionalni, socijalni pa i bezbjedonosni, tek će doći na naplatu. Za one, kojih se usvajanje i neusvajanje Budžeta TK za 2013. godinu direktno tiče, današnja sjednica nije donijela ništa novo, a ni dobro i korisno.



Protesti policajaca, prije i u toku današnje sjednice, samo su uvod u ono što će se dešavati u narednom periodu jer je i te kako važno što su sindikati obrazovanja danas najavili generalni štrajk od 6. maja. Nema nikakve sumnje da će im se vrlo brzo pridružiti i svi drugi koje neusvajanje Budžeta pogađa direktno ili posredno. Protesta i štrajkova će sigurno biti samo je pitanje da li će biti i mirni kao do sada.



Sudeći po početku današnje sjednice, gorući problemi budžetskih korisnika ne zabrinjavaju previše poslanike. Oni su uz zvižduke protestanata, koji su povremeno bilo toliko glasni da su se oni za govornicomm jedva čuli, raspravljali o toplifikaciji Živinica, rudnom bogatstvu, kadrovskim pitanjima i da ne nabrajamo, o svemu osim o Budžetu.



S.M.