TUZLARIJE - BILTEN TK

19.04.2013.
Sjednica Skupštine TK počela u znaku mirnog protesta policije
Odbijen zahtjev Sindikata policije da se u dnevni red uvrsti i Budžet




Kao i obično, i današnja sjednica Skupštine TK započela je sa pauzom. U pauzi se raspravljalo o zahtjevu Sindikata policije da se u dnevni red današnjeg zasjedanja uvrsti i usvajanje Budžeta TK za 2013. godinu. Kako saznajemo zahtjev nije prihvaćen, na dnevnom redu je samo jedna tačka, izglasavanje nepovjerenja Vladi TK.



Sjednice Skupštine TK često prate i protesti radnika, poljoprivrednika, boraca, a današnje zasjedanje protiče uz zvižduke policajaca i drugih uposlenika u MUP-u TK. Na poziv sindikalnog rukovodstva već od 8:30 pred zgradom BKC-a počeli su se okupljati uposlenici MUP-a TK kako bi mirnim protestom poslanicima stavili do znanja da od njih očekuju da im stvore uslove za rad i obezbjede plaće bez kojih je ugrožena egzistencija i njih i članova njihovih porodica.

Kako se i moglo očekivati, tek malobrojni poslanici su ušli na glavni ulaz ispred kojeg su se okupili protestanti, uglavnom su se "provlačili" do ljetne bašte kafane u BKC-u i kroz njen ulaz ulazili u BKC.



Protest policajaca podržali su i predstavnici sindikata obrazovanja od kojih smo čuli da su za 6. maj najavili generalni štrajk ukoliko do tada Budžet ne bude usvojen.



Protestantima su se pridružili i tuzlanski taksisti koji su u koloni vozila došli do zgrade BKC-a. Uz prisustvo i predstavnika invalida i boraca koji su takođe podržali protest policajaca, čini nam se da politička nestabilnost, za koju moramo reći da je vještački izazvana, definitivno prerasta u socijalni bunt sa nesagledivim posljedicama.

S.M.