TUZLARIJE - BILTEN TK

18.05.2008.
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede
Milion KM za zdravstvenu zaštitu životinja


Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, u petak (16.05.) održalo je press konferenciju na kojoj je preko predstavnika lokalnih medija javnost upoznata sa njihovim radom u prethodnoj i prvom kvartalu ove godine. Ministar Amir Hasić, pomoćnica ministra za vodoprivredu Mirela Uljić, pomoćnik ministra za poljoprivredu Samid Šarac, direktor Poljoprivrednog zavoda Nusret Šerifović i direktor Kantonalne uprave za šumarstvo Kasim Aljić, svako za svoju oblast obrazložio je rad Ministarstva.



Jedno od najvećih kantonalnih ministarastava svoj rad u prethodnoj godini temeljilo je na provođenju državnih, federalnih i kantolalnih zakona iz oblasti za koje su nadležni. Vođeno je niz aktivnosti u vezi provođenja postupka donošenja Zakona o novčanoj podršci u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, a posebno u vezi sa provođenjem javne rasprave o nacrtu tog Zakona. Usvajanje tog Zakona od strabe Skupštine Tuzlanskog kantona misnistar Amir Hasić smara jednom od najbitnijih stvari koje je ovo Ministarstvo uradilo u prošloj godini. Tuzlanski kanton je jedini koji je donio ovaj Zakon a prednosti donošenja će se osjetiti u narednom periodu.

O brucelozi se dosta pričalo u prošloj godini ali sudeći prema broju oboljelih grla i ljudi, ni blizu koliko ovaj problem zahtjeva pažnje. Prema riječima pomoćnika ministra za poljoprivredu Samida Šarca, smanjuje se broj oboljelih ali činjica da je u cijeloj 2007. godini registrovano 200 pozitivbnih grla, a u prvom kvartalu 2008. godine 800 ukazuje na ozbiljnost problema. Problem je vrlo kompleksan, a rješava se teško jer izostaje saradnja svih komponenti koje bi trebalo da usko sarađuju do konačnog rješenja problema. Vlada TK obezbjedila je potrebna sredstva za dijagnostiku, uz pomoć Federalnog ministrastva obezbjeđena su sredstva za neškodljivo uklanjanje i nadoknadnu štete vlasnicima životinja. Ministarstvo nailazi na problem sa građanstvom kada se treba uništavati oboljela stoka, a posebno kada treba odrediti mjesto ukopavanja ubijenih životnja tj. stočnog groblja ili jama. Taj problem bi trebali riješiti načelnici općina te u skladu sa svojim mogućnostima i nadležnostima odrediti bar privremene lokacije za ukop stoke. Veterinarska struka kaže da se trebaju ustanoviti žarišta te oboljelu životinju što prije ukloniti da ne dolazi u kontakt sa drugima kao ni sa ljudima. Općine Sapna i Kalesija su riješile taj problem, a pomoćnik ministra Semid Šarac, izrazio je nadu da će ubrzo i drugi shvatiti ozbiljnost problema te početi sarađivati.

Kada je u pitanju program mjera zdravstvene zaštite životinja budžetom Vlade TK planirano je milion KM, a najveći dio sredstava planiran je za dijagnostiku ovaca i koza na brucelozu.

S.M.