TUZLARIJE - BILTEN TK

20.05.2008.
Vlada TK
Utvrđeni nacrti zakona o bespravno izgrađenim objektima, sudskim taksama, pripadnosti javnih prihoda i vodama

Na redovnoj sjednici 45. Vlade TK održanoj prošle sedmice (15.05) utvrdila je Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uslovima i postupku legalizacije bespravno izgrađenih građevina, Nacrt zakona o sudskim taksama, Nacrt zakona o izmjenama Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH kao i Nacrt Zakona o vodama. Detaljnije o tome možete pročitati u nastavku.

Utvrđen Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uslovima i postupku legalizacije bespravno izgrađenih građevina

Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uslovima i postupku legalizacije bespravno izgrađenih građevina.
Da postoje razlozi za donošenje ovog Zakona pokazala je analiza efekata primjene Zakona o uslovima i postupku legalizacije bespravno izgrađenih građevina kao i zahtjevi općina za dodatno produženje rokova za podnošenje zahtjeva za legalizaciju.
Nacrt ovog Zakona bio je u javnoj raspravi i o njemu su se izjasnile nadležne službe odnosno vijeća svih općina Tuzlanskog kantona.
Iako su pojedina općinska vijeća i službe imali određene primjedbe, one nisu sadržavale drastične izmjene Nacrta zakona.
Dio primjedbi je u Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uslovima i postupku legalizacije bespravno izgrađenih objekata uvažen.
Izmjenama se dodatno preciziraju pojedine odredbe Zakona o uslovima i postupku legalizacije bespravo izgrađenih građevina.
Predloženim izmjenama predviđeno je da se legalizirati mogu bespravno izgrađene građevine koje su do dana izrade satelitskog snimka Tuzlanskog kantona započete, izgrađene, dograđene, rekonstruirane ili sanirane bez odobrenja za građenje, kao i građevine za koje postoji odobrenje za građenje ali je investitor odstupio od uslova propisanih u odobrenju za građenje.

U skladu sa primjedbama općinskog vijeća Srebrenik precizirano je koji će se datum uzimati kao datum izrade satelitskog snimka Tuzlanskog kantona.
Naime, satelitski snimak je rađen u periodu april-juli 2007. godine, pa su i različiti datumi kada su snimljeni pojedini dijelovi Kantona. Kao posljednji datum izrade satelitskog snimka preciziran je 19.7.2007. godine i on će biti relevantan datum za primjenu ovog Zakona.

Jedna od izmjena predviđa i da je vlasnik bespravno igrađene građevine obavezan podnijeti zahtjev za legalizaciju do 31. maja 2009. godine. Nije prihvaćena primjedba općinskog vijeća Banovići da se ovaj rok produži do 31.5.2010. godine.

Pojednostavljena je procedura podnošenja zahtjeva za legalizaciju, jer uz zahtjev za legalizaciju nije potrebno prilagati identifikaciju i ZK izvadak.
Prijedlogom su između ostalog precizirani i troškovi izdavanja rješenja u postupku legalizacije na način da se pod navedenim troškovima podrazumijevaju troškovi postupka, iznos administrativnih taksi i naknade utvrđene Zakonom o građevinskom zemljištu.
Također je utvrđeno da su vlasnici građevina izgrađenih do 1.6.1974. godine oslobođeni plaćanja troškova postupka i administrativnih taksi.


Utvrđen Nacrt Zakona o sudskim taksama

Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je Nacrt zakona o sudskim taksama. Razlozi za donošenje ovog Zakona leže u činjenici da su sudske takse u BiH propisane velikim brojem zakonskih propisa, što za posljedicu ima nejednak tetman stranaka u istim sudskim postupcima.
Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH u saradnji sa resornim ministrima na svim nivoima vlasti pokrenulo je inicijativu za usaglašavanje ovih propisa.

15.11.2007. godine usvojen je Nacrt Zakona o sudskim taksama i tarifom sudskih taksi sa jedinstvenim rješenjima za BiH.
S obzirom na to da na federalnom nivou nisu još pokrenute odgovarajuće aktivnosti u pravcu utvrđivanja federalnog Zakona o sudskim taksama Ministarstvo pravosuđa i uprave Tuzlanskog kantona je na preporuku VSTV-a i USAID-ovog Projekta razvoj sektora pravosuđa počelo pripreme kantonalnog Zakona o sudskim taksama.

Kako je ocijenjeno da se inoviranjem važećeg kantonalnog Zakona ne mogu ugraditi nova rješenja odlučeno je da se predloži donošenje novog Zakona.
Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je Nacrt zakona o sudskim taksama sa Tarifom sudskih taksi uz Zaključak da Ministarstvo za upravu i pravosuđe i Ministarstvo finansija Kantona dodatno preciziraju način na koji će biti nadzirano provođenje ovog Zakona.
Tokom pripreme Zakona vodilo se računa da predložena rješenja osiguravaju svakom pravo na nesmetan pristup sudu i pravo na pravično odlučivanje u građanskom postupku pred sudom, pod uslovom da kao takseni obveznik ispuni svoje obaveze u pogledu plaćanja sudskih taksi.

U dijelu u kojem su regulisana pitanja vezana za oslobađanje od plaćanja sudskih taksi, gdje se za razliku od važećeg Zakona o sudskim taksama, ne predviđa oslobađanje od plaćanja taske u krivičnom postupku po privatnoj tužbi. Razlog je što novi Zakon o krivičnom postupku FBiH ne predviđa mogućnost vođenja krivičnog postupka po privatnoj tužbi.

Nacrt decidno predviđa ko, u kojim postupcima i za koje radnje nije obavezan plaćati ili može biti oslobođen od obaveze plaćanja sudske taske, kao i način i postupka odlučivanja o oslobađanju od plaćanja takse. Određeno je ko vrši obračun i kontrolu plaćanja takse.
Nacrtom se reguliše i način utvrđivanja vrijednosti predmeta spora radi naplate sudske takse, postupanje suda i nadležnog poreznog organa u slučaju kada takseni obveznik u određenom roku ne plati sudsku taksu i pitanja vezana za povrat takse.
Kada je u pitanju Tarifa sudskih taksi pojedini tarifni stavovi su promijenjeni u skladu sa prijedlozima koje je dalo Visoko sudsko i tužilačko vijeće.
Jedino odstupanje u predloženoj Tarifi napravljeno je u pogledu ovjere ugovora o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo.
Nacrtom je predloženo da se zadrži postojeća taksa radi jednakog tretmana onih koji su do sada okončali tu proceduru i onih kojima to tek predstoji.


Utvrđen Nacrt zakona o izmjenama Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH

Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je Nacrt zakona o izmjenama Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH. Nacrt je pripremilo Ministarstvo finansija, a nakon što je poslanik u Skupštini Tuzlanskog kantona Besim Imamović uputio inicijativu da se predlože izmjene ovog Zakona.

Izmjenama je predloženo da se brišu stavovi 2 i 3 Člana 9 Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH.
Naime, iako je stavom 1 Člana 9 utvrđeno da se prihodi kantonima dijele na osnovu formule
- 57% na osnovu broja stanovnika
- 6% na osnovu površine kantona
- 24% na osnovu broja učenika u osnovnom obrazovanju i
- 13% na osnovu broja učenika u srednjem obrazovanje
stavom 2 Člana 9 utvrđeno je da formula za raspodjelu prihoda sa jedinstvenog računa za kantone sadrži i koeficijent, koji odražava posebne rashodovne potrebe Kantona Sarajevo, a stav 3 utvrđuje koeficijet koji odražava posebne potrebe kantona sa najmanjim prihodima po stanovniku (Bosansko-podrinjski kanton- Goražde i Kanton 10).
Imajući u vidu ova dva stava člana 9 dolazi se do podataka da se broj stanovnika u kantonu kao odlučujući kriterij za raspodjelu prihoda ne primjenjuje.
Tuzlanski kanton ima identične rashodovne potrebe kao i navedeni kantoni čiji je koeficijent raspodjele uvećan.
Zbog toga je ovim Nacrtom predloženo da se brišu stavovi 2 i 3 Člana 9 i da se za sve kantone primjenjuje omjer utvrđen stavom 1 Člana 9.

Utvrđen Nacrt Zakona o vodama

Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je Nacrt Zakona o vodama. Ovim Zakonom utvrđuje se način upravljanja vodama na teritoriji Tuzlanskog kantona, pitanja organizacije i načina obavljanja poslova u vezi sa upravljanjem vodama iz nadležnosti Kantona.
Upravljanje vodama obuhvata zaštitu voda, korištenje voda, zaštitu od štetnog djelovanja voda i uređenje vodotoka i drugih voda.
Ovim Zakonom se uređuje vodno dobro i javno vodno dobro, vodni objekti, ovlaštenja i dužnosti kantonalnih i općinskih organa uprave, pravnih i fizičkih lica nadležnih za pojedina pitanja upravljanja vodama i druga pitanja u vezi sa vodama na teritoriji Kantona.
Zakonski osnov za donošenje ovog Zakona je u Zakonu o vodama Federacije BiH koji propisuje obavezu Kantona da se odredbe kantonalnog Zakona o vodama uskladi sa ovim federalnim propisom.

Priredio(la): S.M.