TUZLARIJE - BILTEN TK

30.05.2013.
Održana hitna sjednica Skupštine TK
USVOJEN Budžet TK za 2013. godinu




Konačno, 30. maj 2013. godine treba zapisati kao datum kada je usvojen Budžet Tuzlanskog kantona za 2013. godinu. I oni koji su glasali za Budžet u iznosu od 323.648.568 KM smatraju da nije dobar ali da je usvajanje budžeta potrebno za deblokadu TK. Također je rečeno da bi već sutra trebalo krenuti u rebalansiranje Budžeta.

Od predloženih amanmana usvojeni je samo onaj koji je predložio Fahrudin Skopljak, a kojima je traženo uvećanje sredstava za 200.000 KM namijenjenih za opštinske sudove u Lukavcu i Banovićima.

U narednoj tački dnevnog reda usvojen je Zakon o izvršenju Budžeta TK za 2013. godinu uz zaključak da se prioritetno isplate dugovanja boračkoj populaciji iz prethodnih godina, a tek onda ostale isplate.

Budžet je podržalo 20 poslanika stranaka SDP, SBB, BPS, SBiH i NSRZB, dok je uzdržano bilo 11 poslanika SDA i samostalnih poslanika. Zanimljivo je da su nezavisni poslanici glasali protiv usvajanja Budžeta ali su glasali za Zakon o izvršenju Budžeta, kako kažu, zbog amandmana o prioritetnoj isplati dugovanja boračkoj populaciji.

Poslanici SDA smatraju da je Budžet sa deficitom od 150 miliona KM katastrofa. Već sutra će biti održana još jedna sjednica Skupštine TK na kojoj će se razmatrati imenovanje Vlade TK.

S.M.