TUZLARIJE - BILTEN TK

29.05.2013.
Sjednica Skupštine završena za 3 minute
Raspala se ˝nova skupštinska većina˝



Arhivski snimak


Nakon samo 3 minute, koliko je trajala 41. sjednica Skupštine hitnog karaktera, sjednica je i okončana zbog neusvajanja dnevnog reda.

Dnevni red sa samo jednom tačkom, predloženom od strane poslanika Senada Alića, podržan je sa 16 glasova te tako nije dobio skupštinsku većinu.

Inače, za razmatranje je bila predložena tačka dnevnog reda u kojoj bi se raspravljalo o odgovornosti predsjednika Skupštine Slađana Ilića zbog nepoštivanja Ustava u vezi sa (ne)imenovanjem mandatara Vlade TK.

Za izlazak Stranke SBiH iz parlamentarne većine se znalo još jučer ali za povlačenje potpisa poslanika BPS-a javnost je obavijestio predsjednik Skupštine Slađan Ilić tek na samoj sjednici.

Uz izostanak glasova poslanika SzBiH i BPS-a, izostali su i glasovi NSRzB čiji se poslanici nisu ni pojavili na zasjedanju, pa je tako "nova parlamentarna većina" predvođena Strankom demokratske akcije, odjednom ostala bez sedam glasova.

Nakon raspada najnovije parlamentarne koalicije politička kriza u Skupštini Tuzlanskog kantona se nastavlja i ulazi u novu neizvjenost.

Muris B.