TUZLARIJE - BILTEN TK

13.01.2008.
Saopštenje za javnost Službe za zapošljavanje TK
U Tuzlanskom kantonu pravo na novčanu naknadu ostvaruje više od 22.700 demobiliziranih branilaca, što je više od četvrtine ukupnog broja demobiliziranih branilaca na području Federacije, odnosno više nego što zajedno imaju Sarajevski i Hercegovačko-neretvanski kanton, (primjera radi Kanton 10 –Livno ima 2.027 demobiliziranih branioca, Bosansko Podrinjski 1.135 ) U Tuzlanskom kantonu 3.700 korisnika je sa područja Republike Srpske i Brčko Distrikta, što je više od ukupanog broja u svim ostalim kantonima Federacije BiH.

Pored toga isplata novčanih naknada obavlja se za 15 opština sa područja RS-a i Brčko Distrikt i 13 opština na području kantona, sa čime se ne susreće ni jedna druga Služba.

Do kašnjenja u isplati novčanih naknada nije došlo zbog sporosti rada Službe već isključivo zbog neobezbjeđenja sredstava za isplatu, na šta je ova Služba kontinuirano upozoravala sve nadležne institucije. Naime, potrebna sredstva za oktobar, novembar i decembar na račun Službe prebačena su 19.12.2007. godine u 13 sati i 12 minuta, kada banke prestaju vršiti novčane transakcije.

Dana 20.12. i 21.12. 2007. godine zbog bajramskog praznika, kao i u dane vikenda većina banaka nije radila sem pojedinih šaltera, tako da se ni u tim danima nije mogla vršiti uplata sredstava korisnicima. Isto tako zaposlenici službe neprekidno su radili i u dane vikenda i praznika kako bi obezbijedili da u što kraćem roku svi korisnici dobiju novčanu naknadu.Pored toga Služba je primorana da vrši isplatu preko više od 30 banaka u Federaciji BiH i RS-u, što je stvorilo dodatno opterećenje.

I pored svih teškoća isplata novčanih naknada za mjesece oktobar i novembar 2007. godine je počela 21.12. 2007 godine i završena 31. decembra 2007.godine za područje Kantona. Za sva tri mjeseca izvršene su isplate za korisnike sa područja Republike Srpske za sljedeće opštine: Doboj, Modriča, Derventa, Šamac, Prnjavor, Odžak, Ugljevik, Lopare i opštine Podrinja: Bratunac, Milići, Srebrenica, Vlasenica i Zvornik.
Kad je riječ o isplati novčanih naknada za decembar 2007. godine, isplata nije mogla biti izvršena samo zato što mjesec još nije istekao i što se tek po završetku mjeseca ustanovio stvaran broj korisnika, jer mjesečno blizu 1000 korisnika gubi pravo na novčanu naknadu a istovremeno se projavljuje približan broj novih korisnika. I u ovom slučaju Služba za zapošljavanje TK samo poštuje zakonsku proceduru.
Napominjemo da sva sredstva namjenjena demobiliziranim braniteljima idu na jedinstven račun, te da Služba nema nikakve koristi od zadržavanja istih. Služba za zapošljavanje uvijek je podržavala demobilizirane branitelje i članove njihovih porodica, što je iskazala i kroz namjenske projekte zapošljavanja i ostale projekte u kojima je ova kategorija nezaposlenih uvijek imala prednost.
Isplata novčanih naknada za mjesec decembar na području Kantona ipak je 31.12.2007.godine izvršena za opštinu Živinice iako je to teoretski bilo nemoguće, a do 11.01.2008 godine za opštine Lukavac, Kalesija, Gradačac, Gračanica, Čelić, Kladanj i Teočak.

O daljim isplatama naknada korisnici će biti obaviješteni putem nadležnih Opštinskih biroa za zapošljavanje. Uposlenici Službe i dalje rade i u dane vikenda kako bi isplata decembarskih naknada bila završena i prije 20. januara 2008. godine, a za sporna rješenja do kraja januara 2008. godine.

Ovim putem još jednom molimo demobilizirane branioce da imaju u vidu da je na ovom kantonu najveći broj korisnika ovih naknada, a Služba čini maksimalne napore kako bi novčane naknade što prije bile na računima.

Priredio(la): S.M.