TUZLARIJE - BILTEN TK

20.05.2008.
Tuzlanski kanton najsigurniji u Federaciji BiH


Tuzla je danas bila domaćin svim ministrima unutrašnjih poslova i policijskim komesarima u Federaciji BiH.



Glavna tema sastanka bila je bezbjednonosna situacija na području Federacije BiH, razmjena iskustva kao i iznalaženje zajedničkih rješenja kako bi se situacija poboljšala.


Ministar Alić
Ustavno uređenje Federacije nameće potrebnu da se sastajemo i analiziramo stanje sigurnosti. Kada je u pitanju stanje sigurnosti u prva tri mjeseca došlo je do smanjenje izvršenja teških djela a povećanja broja prekršajnih prijava kao i saobraćajnih nesreća. Sigurnost saobraćaja je zajednički projekat kantonalnih i federalnih ministarstava. Prema Strategiji koja je objavljena na našoj web stranici, detaljno su anlizirani uzroci saobraćajnih nesreća. Početkom juna će se početi primjenivati a očekuje se da se za 6 godina broj smrtno stradalih smanji za 30 %, kazao je ministar unutrašnjih poslova FBiH Muhidin Alić.

Kada je u pitanju maloljetnička delikvencija tu su postignuti ograničeni rezultati jer treba da se uključe svi od porodice, škole do ostalih. U vezi ovog problema također je u izradi strategija na državnom nivou. Prema riječima ministra Alića rezultati ne bi trebali izostati ali se neće desiti ni preko noći. Broj takozvanih povratnika, kada je u pitanju maloljetnička delikvecija govori da nam kaznena politika nije dobra.

Bezbjednonosna situacija ocijenjena je kao zadovoljavajuća, a dobra neće biti dok ima i jedno nerazriješeno kriminalno djelo, dodao je Alić.

Ministar unutrašnjih poslova TK Sead Omerbegović naglasio je da je u Tuzlanski kanton kada je sigurnost u pitanju najbolji u F BiH.

- U protekla tri mjeseca postignuti su značajni rezultati kada je u pitanju borba protiv prostitucije kao i stavljanja u promet opojnih droga. Kada je u pitanju droga postigli smo više nego cijela država zajedno. Maloljetnička delikvencija je u porastu, u narednom periodu moramo uraditi nešto da je dovedemo u zadovoljavajuće okvire da se ne bi desilo ono što je u Sarajevu, ističe ministar Omerbegović.

Na narednom sastanku policijskih komesara i ministara će biti riječi i o oružju kao i drugim važnim temama.

S.M.