TUZLARIJE - BILTEN TK

09.06.2013.
Vlada TK
Ostale odluke Vlade TK donesene na 69. redovnoj sjednici





- Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost na Odluku o utvrđivanju Plana novčanih tokova za period maj - juni 2013. godine. Ministarstvo finansija procjenjuje da će prihodi za period maj-juni 2013. godine, bez vlastitih prihoda, grantova, donacija i prihoda po posebnim propisima, iznositi 43.421.189, 51 KM. Usvojenom Odlukom o odobravanju sredstava u operativnom planu budžeta za period maj-juni 2013. godine odobreni su rashodi i izdaci u operativnom planu Budžeta Tuzlanskog kantona za period maj-juni 2013.godine u iznosu od 58.054.982, 91 KM.

Za izvršavanje rashoda i izdataka iz budžetskih sredstava odobreno je 50.684.719, 40 KM, 7.370.263, 51 KM se odnosi na rashode i izdatke iz vlastitih prihoda, grantova, donacija i prihoda po posebnim propisima u operativnom planu Budžeta Tuzlanskog kantona za period maj-juni 2013.godine.

-Vlada Tuzlanskog kanton je donijela Odluku o ovlaštenju za potpisivanje naloga za plaćanje preko Jedinstvenog računa trezora Tuzlanskog kantona. Osim premijera Tuzlanskog kantona Seada Čauševića i ministrice finansija Alise Bijedić za potpisivanje naloga za plaćanje su ovlašteni ministar trgovine, turizma i saobraćaja Senaid Hadžić, ministar industrije, energetike i rudarstva Željko Knežiček, pomoćnik Ministra finansija za trezor Bahrija Jusupović i pomoćnik Ministra finansija za budžet Edina Kurević.

-Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je osnovicu za obračun plaća budžetskih korisnika za mjesec maj i juni 2013. godine u iznosu od 380, 25 KM, kao i visinu naknade za ishranu u toku rada u iznosu od 8 KM po izrađenom danu.

-U cilju efikasnijeg upravljanja namjenskim finansijskim sredstvima uplaćenim po osnovu koncesionih naknada, kao i potrebama posebnih projekata koje zahtijevaju izdvajanje namjenskih prihoda, Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku o otvaranju podračuna u okviru Jedinstvenog računa trezora Tuzlanskog kantona za namjenska sredstva uplaćena po osnovu koncesionih naknada.

Ministarstvo finansija će u narednom periodu, u istom cilju Vladi Kantona predložiti otvaranje podračuna za ostale namjenske prihode koji pripadaju Budžetu Tuzlanskog kantona.

-Vlada Tuzlanskog kantona je dodijelila koncesiju za korištenje vode iz vlastitog bunara, Privrednom društvu „ALFE MI“ d.o.o. Živinice. Koncesija je dodijeljena na period od dvadeset godina. Jednokratna koncesiona naknada za koncesioni period od 20 godina iznosi 7.095, 60 KM, a tekuća koncesiona naknada iznosi 0, 018 KM/m3 iskorištene vode, ali ne može biti manja od 262, 80KM, godišnje. Jednokratna koncesiona naknada će biti uplaćena u cjelokupnom iznosu prije potpisivanja Ugovora, a koncesionar će na početku svake godine dostaviti odgovarajuću bankovnu garanciju za tekuću godinu.


- Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost Uredu Premijera Tuzlanskog kantona za prijem jednog namještenika – vozača na određeno vrijeme do isteka mandata Premijera Kantona, a najduže na period do dvije godine. Također, Vlada je dala saglasnost za zaključivanje Ugovora o djelu za angažovanje vozača na period od 3 mjeseca, odnosno do okončanja konkursne procedure.


-Vlada Tuzlanskog kantona isknjižila je danas putničko vozilo Škoda Octavia u vlasništvu Vlade Tuzlanskog kantona.

-Vlada Tuzlanskog kantona imenovala je kantonalnu popisnu komisiju za popis stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013.godine. Formirana komisija će vršiti nadzor aktivnosti oko priprema, organizovanja i provođenja popisa na teritoriji Kantona, inicirati načelnike općina da formiraju općinske popisne komisije kao i angažovati instruktore i popisivače, obavještavati stanovništvo o provođenju Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova na teritoriju Kantona, te obavljati druge poslove u skladu sa Zakonom i instrukcijama ovlaštenih osoba Federalnog zavoda za statistiku. Propisano je da se kantonalna komisija sastoji od tri člana od kojih je jedan obavezno načelnik službe za statistiku za područje kantona dok su preostale dvije osobe koje imenuje Vlada Kantona.

-Vlada Tuzlanskog kantona donijela je odluke o prenosu prava vlasništva na putničkom motornom vozilu Polo Clasic 1, 4 sa Kantonalnog suda u Tuzli na Općinski sud u Lukavcu i putničkom motornom vozilu Golf Rabit 1, 9 TDI sa Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona na Općinski sud u Banovićima.

- Vlada Tuzlanskog kantona dala je ovlaštenje Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK da u ime i za račun 88 osnovnih i 33 srednje škole sa područja Tuzlanskog kantona provede postupak izbora najpovoljnijeg ponuđača za pružanje usluga štampanja obrazaca, dokumentacije i evidencije za potrebe osnovnih i srednjih škola sa područja TK za 2013. godinu. Ministarstvo je i u proteklim godinama provodilo postupak izbora najpovoljnijeg ponuđača te u ime i za račun škola potpisivalo Ugovor, a usluga je realizovana po zahtjevu škole i plaćena iz planiranih budžetskih i vlastitih prihoda škole.





Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK