TUZLARIJE - BILTEN TK

07.06.2013.
U srednje škole upisuje se 5.335 učenika
Problem tehnološkog viška rješen smanjenem broja učenika po odjeljenjima


Vlada Tuzlanskog kantona je dala danas saglasnost na Plan upisa učenika u prvi razred srednjih škola za školsku 2013/2014. godinu. Planom je predviđen upis 5.335 učenika, i to 1.050 učenika u gimnazije, 2.428 u tehničke, 1.666 u stručne, i 75 učenika u umjetničke škole na području našeg kantona. U vjerske škole planiran je upis do 100 učenika, te 16 učenika u specijalne škole.


Ministar Adem Šehidić


Ovakav Plan, koji predviđa 1.213 mjesta više u srednjim školama u odnosu na broj učenika koji završavaju osnovne škole, omogućit će da svih 4.122 učenika, koji završavaju osnovno obrazovanje, nastave školovanje u nekoj od srednjih škola Tuzlanskog kantona, u skladu sa postignutim uspjehom u osnovnoj školi, ličnim interesima i sposobnostima, kao i mogućnostima škola, pojasnio je Adem Šehidić, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport u Vladi TK.

Potrebno je i naglasiti da ove školske godine osmi i deveti razred osnovne škole završava 2.017 učenika manje nego što je to bio slučaj prethodne školske 2011/12. godine.

Kada su u pitanju kadrovski i prostorni uvjeti u školama, Plan upisa odražava trenutne mogućnosti srednjih škola za obrazovanje predloženih stručnih zvanja i zanimanja. Da bi izbjegli probleme oko tehnološkog viška u školama, Vlada TK je odlučila da se smanjuje broj učenika po odjeljenjima, te formiraju odjeljenja do 25 učenika.


Sindikat zadovoljan


Na današnjoj press konferenciji održanoj u zdradi Vlade TK, zadovoljstvo ovakvom odlukom izrazio je i Admir Terzić, predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja TK.

S obzirom na značaj obrazovanja, s ciljem osiguravanja većeg stepena kvaliteta i racionalnosti, u pripremi Plana upisa učenika u prvi razred srednjih škola učestvovali su, i svoje prijedloge i mišljenje dali, školski odbori srednjih škola, općinska vijeća, pedagoški zavod Tuzlanskog kantona, kantonalna služba za zapošljavanje, kantonalna privredna komora, kantonalna obrtnička komora i tripartitno savjetodavno vijeće.

S.M.