TUZLARIJE - BILTEN TK

06.06.2013.
Susret ministra za boračka pitanja TK i predstavnika boračkih saveza


S ciljem upoznavanja sa planom aktivnosti Ministarstva za boračka pitanja Tuzlanskog kantona, ministar Ibrahim Salihović se susreo danas sa predsjednicima kantonalnih boračkih saveza i pomoćnicima načelnika za boračko invalidsku zaštitu.



I u tekućoj 2013. godini, vizija Ministarstva za boračka pitanja će biti poboljšanje položaja boraca i članova njihovih porodica, a kako bi se putem efikasnijeg i ekonomičnijeg postupka ostvarivanja utvrđenih prava zadovoljile stvarne potrebe boraca i članova njihovih porodica. U tom kontekstu donijet će se nova i predložiti izmjene i dopune zakonskih i drugih propisa, koje imaju za svrhu zaštitu prava boraca i članova njihovih porodica.

Planirano je i uspostavljanje novog sistema raspodjele finansijskih sredstava u oblasti stambenog zbrinjavanja boraca i članova njihovih porodica, uvećanjem kreditnih sredstava u odnosu na bespovratna sredstva, kao i povećanje kontrole namjenskog utroška doznačenih sredstava prema odredbama Zakoan o dopunskim pravima boraca i čanova njihovih obitelji.

Ministarstvo je planiralo i ove godine obezbijediti namjenska sredstva za obavljanje pripravničkog staža boraca i članova njihovih porodica, kao i namjenskih sredstava za finansiranje programa zapošljavanja boraca i članova njihovih porodica koja ima za cilj radno angažovanje boraca i članova njihovih, te smanjenje nezaposlenosti.

U skorom periodu ministar za boračka pitanja će posjetiti sve kantonalne boračke saveze i općinske službe za boračko invalidsku zaštitu kako bi se upoznao sa problemima i specifičnostima vezanim kako za rad kantonalnih saveza tako i općinskih službi, najavio je danas ministar Salihović.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK