TUZLARIJE - BILTEN TK

21.05.2008.
Radni sastanak ministra za rad i socijalnu politiku i delegacije Dječijeg sela


Nastavak saradnje Ministarstva za rad i socijalnu politiku Tuzlanskog kantona i Dječijeg sela mira „Turija“ i smještaj djece u ovoj ustanovi bile su teme današnjeg radnog sastanka ministra za rad i socijalnu politiku Faruka Vikala i delegacije Dječijeg sela.



Predstavnici Sela naglasili su da je Dječije selo mira „Turija“ do sada bilo finansirano većim dijelom od strane stranih donatora i fondacija, ali s obzirom na stabilizaciju stanja u Bosni i Hercegovini strani finansijeri insistiraju na većem uključivanju nadležnih domaćih institucija.

„Dječije selo mira trenutno zbrinjava ukupno 127 djece, od čega je 38 djece sa područja Tuzlanskog kantona. Vlada Tuzlanskog kantona je do sada finansirala snabdijevanje Sela energentima (struja, plin, itd) za što je u ovoj godini planirano 80.000, 00 KM. Ono što želim reći je da Ministarstvo i Vlada TK nije zainteresirano isključivo za djecu sa područja TK nego za kompletan gigant Dječijeg sela.“ Istakao je ministar Vikalo.

Kada je u pitanju smještaj djece i finansiranje u 2009. godini trenutno je već u toku sklapanje ugovora sa drugim kantonima za participiranje u plaćanju smještaja djece u Dječijem selu mira „Turija“, a na današnjem sastanku je dogovoreno da se organizuje sastanak svih nadležnih ministara na kojem će se precizirati načini saradnje u budućem periodu. Na osnovu ovog sastanka i eventualnog pisanog dogovora Vlada Tuzlanskog kantona planirat će sredstva za narednu godinu.

Pored ministra Vikala, sastanku je ispred Ministarstva prisustvovao i sekretar Anto Iljkić dok su delagaciju Dječijeg sela mira činili g-đa Brigit Roessle, direktorica Fondacije „HIT“, Hans – Georg Bayer, direktor Fondacije „R-W-S“ i Osman Pozderović, direktor Dječijeg sela.

Odjeljenje za informisanje
Vlade Tuzlanskog kantona