TUZLARIJE - BILTEN TK

12.06.2013.
Održane konsultacije predstavnika Vlade TK i IFC-a
Realizacija drugog dijela projekta poboljšanja poslovnog okruženja


Predstavnici IFC-a, grupacije Svjetske banke danas su premijera Tuzlanskog kantona Seada Čauševića, ministra za razvoj i poduzetništvo Petra Simića i saradnike iz ministarstava za prostorno uredjenje i finansije upoznali sa predstojećim koracima kada je u pitanju realizacija projekta poboljšanja poslovnog okruženja. U narednim sedmicima prema Vladi TK bit će proslijeđeno više od 25 odluka nastalih nakon konsultacija sa resornim ministarstvima a čiji je cilj pojednostavljenje, ubrzavanje i olakšavanje administrativnih postupaka na nivou kantona.



IFC pruža savjetodavne usluge kako bi pomogao jačem razvoju privatnog sektora u Bosni i Hercegovini a fokus je na povećanju konkurentnosti lokaliteta putem smanjenja troškova i rizika poslovanja sa težnjom privlačenja investitora. Današnji sastanak upriličen je u svrhu dogovora o realizaciji drugog dijela projekta poboljšanja poslovnog okruženja, pokrenutog 2011. godine.

Stvaranje elektronskog internet registra svih upravnih postupaka jedna je od aktivnosti koje predstoje kako bi informacije o svim segmentima važnim za poslovni sektor postale transparentne i dostupne svim zainteresovanima. Ovom prilikom predstavnici IFC-a su, sagledavši uštede u vremenu i transakcijskim troškovima, predložili i uvođenje kantonalne administrativne taksene marke te ukazali na prednosti postojanja transparentnog izvještaja o investicionim podsticajima koje nudi Tuzlanski kanton.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK