TUZLARIJE - BILTEN TK

12.06.2013.
Potpisan ugovor o koncesiji za korištenje termomineralne vode


Ugovor o dodjeli koncesije za eksploataciju termomineralne vode na bunaru PEB-4 “Ćelahuša” u općini Gračanica danas su u prostorijama Ministarstva industrije, energetike i rudarstva potpisali direktor privrednog društva TERME d.o.o. Ćamil Zahirović i Ministar industrije, energetike i rudarstva TK Željko Knežiček.



Koncesija za eksploataciju termomineralne vode iz bunara sa eksploatacionog polja u Gračanici, dodjeljena je na period od 20 godina. Jednokratna koncesiona naknada iznosi 15.000, 00 KM i bit će plaćena u tri jednake rate, a tekuća koncesiona naknada za eksploatisanu količinu termomineralne vode iznosi 0, 005 KM/m3. Prije zaključivanja ugovora Terme d.o.o. su dostavile bankovnu garanciju na iznos od 5.000, 00 KM sa rokom važenja od jedne godine, a od 2014. godine bankovna garancija za tekuću koncesionu naknadu iznosit će 3.5000, 00 KM sa rokom važenja od jedne godine uz obavezu produženja svake godine za čitav period trajanja koncesije.

Ministar Knežiček i direktor Zahirović nisu krili zadovoljstvo potpisivanjem ugovora, posebno iz razloga što se eksploatacija vode ne koristi isključivo u banjsko - rekreativne svrhe, nego se eksploatacijom dobiva i plin karbon dioksid (CO2) koji svoju dalju primjenu nalazi u mnogim industrijskim granama u Bosni i Hercegovini.

Ministar Knežiček je još jednom danas istakao da se 80% prihoda koji se ostvare po osnovu koncesionih naknada vraća lokalnim zajednicama gdje je vršena eksploatacija, a preostalih 20% Ministarstvo će investirati u dalja istraživanja mineralnih ležišta na području našeg kantona

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK